Wereldbank schort uitbetaling lening aan Oeganda op

De Wereldbank heeft de uitbetaling van een lening van 90 miljoen dollar aan Oeganda voor onbepaalde duur opgeschort. Aanleiding zijn de omstreden antihomowetten, zo werd vernomen bij een woordvoerder van de instelling.

"We hebben het project uitgesteld om nieuwe gesprekken te voeren en er zeker van te zijn dat de ontwikkelingsdoelen geen negatieve gevolgen ondervinden van de inwerkingtreding van deze nieuwe wet", luidde het.

Sinds maandag gelden in het Afrikaanse land nog repressievere regels tegen homoseksualiteit. De lening, die donderdag groen licht moest krijgen, heeft tot doel de gezondheidszorg in Oeganda te verbeteren. Het land geniet momenteel van verschillende ontwikkelingsprogramma's die door de Wereldbank worden gefinancierd.

De ondertekening van de wet veroorzaakte verontwaardiging, ook in de Verenigde Staten - één van de belangrijkste donoren van het land. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vergeleek de tekst met wetten die indertijd van kracht waren in nazi-Duitsland. Sommige senatoren dreigen er mee de steun aan Oeganda terug te schroeven. Die zou in 2014 tot 456 miljoen dollar oplopen.

Verschillende landen hebben al een deel van hun bilaterale hulp bevroren. Premier Elio Di Rupo verklaarde donderdag in de Kamer geen voorstander te zijn van de opschorting van ontwikkelingshulp. De eerste minister wil op die manier voorkomen dat de Oegandese bevolking getroffen wordt. Het Afrikaanse land liet donderdag horen dat het Westen zijn steun mag houden en dat het zich zonder steun zou kunnen blijven ontwikkelen.