"We hebben in ieder geval al een serieuze troostprijs"

Acteur Johan Heldenbergh mocht gisteren eigenhandig de César voor de beste buitenlandse film in ontvangst nemen. "Als eerste Vlaamse film die ooit deze César in de wacht sleept, is dit toch een bijzonder moment."

"Het was raar om daar zonder de ploeg te zijn, maar het was ook fijn om zelf de César in ontvangst te mogen nemen, iets wat normaal de taak van Felix is", zegt Heldenbergh deze ochtend in "Bonus" op Radio 1. Collega-actrice Veerle Baetens en regisseur Felix van Groeningen zijn al in LA, in afwachting van de Oscars morgen.

"We hebben in ieder geval al een serieuze troostprijs. Als eerste Vlaamse film die ooit deze César in de wacht sleept, is dit toch een bijzonder moment", aldus Heldenbergh.

In zijn speech bedankt hij Mieke Dobbels, met wie hij samen het toneelstuk schreef waarop de film gebaseerd is. "Ik had niets voorbereid, maar ik wist wel dat ik Mieke zou bedanken. We mogen zeker fier zijn als schrijvers van het verhaal, dus ik hoop dat Mieke er ook een beetje van meegeniet."

Na de uitreiking feliciteerde regisseur Quentin Tarantino en zijn producer Harvey Weinstein hem persoonlijk met de prijs. "Weinstein zei dat hij het een goede film vond, die kans maakt op de Oscars."

U kunt de Oscaruitreiking live volgen zondagnacht vanaf 2.30u op deredactie.be.