Actrice Joke Devynck opnieuw op federale lijst Groen

Actrice Joke Devynck is opnieuw kandidaat voor Groen. In 2010 was ze al eens kandidaat voor de Senaatslijst, bij de komende verkiezingen staat ze op de elfde plaats op de Oost-Vlaamse Kamerlijst van Groen.

Op de verschillende Oost-Vlaamse lijsten staan 21 jonge kandidaten, van wie 11 mandatarissen en verschillende schepenen en een burgemeester, maar ook ondernemers, vakbondsmensen, artsen en leden actief in het onderwijs, rond gelijke kansen of holebirechten.

Elisabeth Meuleman, huidig fractievoorzitter in het Vlaams parlement, is de lijsttrekker voor het Vlaams parlement. Zij wordt op twee vergezeld door Vlaams Parlementslid Björn Rzoska. Op drie staat Sara Matthieu, Gents gemeenteraadslid kabinetsmedewerker bij Brussels staatssecretaris Bruno De Lille.

Verder op de lijst onder meer VVSG-arbeidsmarktspecialist Peter Cousaert (13), Gents gemeenteraadslid "Low Impact Man" Steven Vromman (53), UGent-professor Dirk Stroobandt en gewezen Vlaams volksvertegenwoordiger en fractievoorzitter Jos Stassen, momenteel burgemeester in Kruibeke. Eerste opvolger is Gents gemeenteraadslid Bram Vandekerckhove.

De federale lijst wordt getrokken door huidig fractieleider Ecolo/Groen Stefaan Van Hecke, op de volgende vier plaatsen staan de Gentse OCMW-fractieleider en doctoraatsstudente Evita Willaert, de Dendermondse advocaat en gemeenteraadslid Matthias Coppens, fractieleider in Beveren en docente Kristien Hulstaert, fractieleider in Aalst en huisarts Andreas Verleysen en op de elfde plaats actrice Joke Devynck (11).

Devynck stond in 2010 op de vijftiende plaats voor de Senaat. Lijstduwer wordt de Gentse schepen Filip Watteeuw, eerste opvolger is Jong Groen-voorzitter Bram Van Braeckevelt, negende opvolger choreografe Francine De Veylder.

Op de Europese lijst staat UZ-arts en gynaecologe professor Petra De Sutter op de tweede plaats. Eerste opvolger is Dirk Holemans, coördinator van de denktank Oikos, zesde opvolger is Fran Bambust, recent actief bij çavaria (belangenverdediging voor holebi's en transgenders) en schrijfster van jeugdboeken.

lees ook