Duitser Martin Schulz officieel kandidaat-Commissievoorzitter

De Europese socialisten hebben op een congres in Rome met ruime meerderheid de 58-jarige Duitser Martin Schulz verkozen tot hun kandidaat om na de Europese verkiezingen José Manuel Barroso op te volgen aan het hoofd van de Europese Commissie. Dat Schulz de socialistische kandidaat zou worden om Barroso op te volgen, lag al zo goed als vast, er waren geen tegenkandidaten.

De 58-jarige Duitser kreeg 368 van de 404 geldige stemmen achter zijn naam, bij twee tegenstemmen en 34 onthoudingen.

"Ik wil de eerste voorzitter van de Europese Commissie worden die niet het resultaat is van een deal in achterkamertjes, maar van een democratische stemming van de kiezers in Europa", zo verklaarde Schulz.

De Europese staatshoofden en regeringsleiders moeten na de Europese verkiezingen van 22 tot 25 mei een opvolger voor de Portugese conservatief Barroso voordragen. Ze moeten daarbij voor het eerst rekening houden met het resultaat van de verkiezingen. Tegen die achtergrond schuiven de grote Europese politieke families een kandidaat naar voren.

De sociaaldemocraten zijn momenteel de op één grootste formatie in Europa, met 194 van de 766 zetels in het Europees Parlement. De christendemocraten en conservatieven van de Europese Volkspartij hebben 274 zetels. Waarnemers verwachten een nek-aan-nek-race. Een recente projectie van Pollwatch geeft centrumlinks een voorsprong van bijna twintig zetels.

Schulz, afkomstig uit de regio van Aken, zit al twintig jaar in het Europees Parlement. Hij leidde er jarenlang de socialistische fractie en is sinds 2012 parlementsvoorzitter.

lees ook