Gestolen kunstwerken uit Cubaans museum duiken op in Miami

Tientallen kunstwerken die in het Cubaanse Museum voor Schone Kunsten waren opgeborgen, blijken gestolen en zijn opgedoken in Miami, in de Verenigde Staten. Wanneer en hoe de roof gepleegd is en door wie, is niet duidelijkheid. Er zijn geen sporen van braak gevonden.

De daders hebben de schilderijen uit hun kaders gesneden en deze terug weggeborgen op een ordentelijke manier, waardoor de roof niet onmiddellijk werd vastgesteld. De ontvreemde stukken dateren hoofdzakelijk van de overgang van 19e naar 20e eeuw, in het bijzonder deze van de Cubaanse schilder Leopoldo Romanach.

Een kunsthandelaar beweert dat hij enkele weken geleden twee schilderijen kocht van een andere Cubaanse schilder, Eduardo Abela, in een lokale galerie in Florida. Deze handelaar ging na de aankoop op zoek naar de herkomst van de gekochte werken. Hij kwam erachter dat ze aan het Cubaans Museum voor Schone Kunsten toebehoorden.

Hij nam contact op met het museum, daar vielen ze uit de lucht. Het was hen nog niet opgevallen dat de kunstwerken in hun collectie ontbraken.

Dezelfde kunsthandelaar vond later in een andere galerie in Florida tien verdachte werken van Romanach. Verdacht, want ze waren uit hun kaders gesneden. Of de galeriehouders wisten of die werken gestolen waren, is niet duidelijk.

Uiteindelijk blijkt het Cubaans Museum voor Schone Kunsten zo'n 95 kunstwerken te missen.

Meest gelezen