Het Oekraïense leger is in staat van paraatheid

Het Oekraïense leger is in staat van paraatheid gebracht. Dat heeft waarnemend president Aleksandr Toertsjinov gezegd na een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad.
AP2014
Waarnemend president Toertsjinov

"Ik heb het bevel gegeven het leger in staat van paraatheid te brengen en de verdediging van nucleaire installaties, luchthavens en  strategische punten te versterken", zei Toertsjinov. "Rusland heeft geen reden voor een daad van agressie. Alle verklaringen over het gevaar voor Russische staatsburgers of Russischtalige Oekraïners zijn verzonnen", zei hij.

"We zijn ervan overtuigd dat Rusland ons land niet zal binnenvallen, want dat zou een oorlog ontketenen en de relaties tussen de beide landen beëindigen", voegde premier Arseni Jatsenjoek daaraan toe. "We beschermen elke burger van Oekraïne, of hij nu Oekraïens of Russisch spreekt." De premier heeft een gesprek gehad met zijn Russische collega Medvedev en heeft hem gevraagd dat de Russische soldaten van de Zwarte Zeevloot zich zouden terugtrekken in hun kazernes om de spanning te verminderen.

Overleg

Intussen is er druk diplomatiek overleg aan de gang. In New York is de Veiligheidsraad van de VN bijeen. Net voor het begin van de spoedvergadering achter gesloten deuren deed secretaris-generaal Ban Ki-moon een oproep tot kalmte en dialoog. De vertegenwoordiger van Oekraïne deed een emotionele oproep aan de leden van de VN om de Russische agressie in zijn land te stoppen.

Het gaat al om de tweede spoedbijeenkomst in twee dagen. Na de eerste bijeenkomst had secretaris-generaal Ban Ki-moon een speciale gezant aangeduid om te bemiddelen, maar die missie is afgelast omdat de spanning de laatste uren fel is toegenomen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie komen maandag in spoedzitting bijeen om de toestand in Oekraïne te bespreken. "Ik hoop dat we contact kunnen opnemen met Rusland en weer aan de tafel te gaan met de verschillende partijen in Oekraïne", zegt de Belgische minister Didier Reynders.

De NAVO komt morgen al bijeen. Polen zegt dat het zich bedreigd voelt door een mogelijke Russische interventie van Rusland in Oekraïne en heeft daarom om een spoedzitting gevraagd van de Noord-Atlantische Raad (NAR), het hoogste orgaan van de NAVO.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft met zijn Russische collega Vladimir Poetin getelefoneerd over de situatie op de Krim. Poetin zei Obama dat Rusland het recht heeft om zijn belangen en die van zijn landgenoten in de Krim te beschermen. Obama van zijn kant antwoordde dat als Poetin bezorgd is over de Russen in de Krim hij dat vreedzaam moet bespreken met de regering in Kiev.