Inzet Russische troepen op de Krim mogelijk

Het Russische Hogerhuis heeft president Poetin toestemming gegeven om Russische troepen in te zetten op het Oekraïense schiereiland de Krim. Eerder had de politieke leider van de Krim Rusland gevraagd om "de stabiliteit" op het schiereiland te herstellen.
GENYA SAVILOV

De vraag van Poetin aan het Hogerhuis om troepen in te zetten om Russische burgers in Oekraïne te kunnen inzetten, werd unaniem goedgekeurd. De troepen mogen worden ingezet "totdat de politieke toestand in dat land genormaliseerd is". De formulering van het parlement laat dus toe dat de Russische soldaten niet alleen op de Krim maar ook elders in Oekraïne worden ingezet.

Volgens een woordvoerder van Poetin is het niet meteen de bedoeling om militair tussenbeide te komen en zal Moskou een tussenkomst op de Krim laten afhangen van de verdere ontwikkeling van de situatie op het schiereiland.

Russische soldaten houden intussen al verschillende strategische punten bezet op de Krim. Ook van Oekraïense kant zijn troepen in paraatheid gebracht. Volgens de Oekraïense autoriteiten zou er op de Krim een Russische "invasie" aan de gang zijn.

Ruim 8.000 Russische soldaten zouden volgens de Oekraïense regering al de grens zijn overgestoken. Gisteren zouden ook Russische vliegtuigen op de luchthaven van hoofdplaats Simferopol geland zijn.

De Krim is een autonome republiek binnen Oekraïne, die pro-Russisch is. Sergej Aksjonov, de politieke leider van de republiek, richtte zich vandaag rechtstreeks tot de Russische president Poetin met de vraag om "de rust en vrede te doen weerkeren op het Oekraïense schiereiland".

"Ik neem mijn verantwoordelijkheid voor het leven en de veiligheid van de burgers", zei Aksjonov. De man werd donderdag benoemd tot premier van de Krim. Naar eigen zeggen zou hij ook aan het hoofd van alle veiligheidstroepen op de Krim staan.

De Oekraïense autoriteiten in Kiev hebben ondertussen al te kennen gegeven dat ze de aanstelling van Aksjonov niet erkennen. Rusland beschuldigt de Oekraïense regering er van dat ze de toestand op de Krim destabiliseert. Moskou liet al verstaan dat het een uitdrukkelijke vraag om hulp van de republiek niet kan negeren.

"Zware prijs voor elke militaire interventie"

De Amerikaanse president Obama waarschuwde Rusland eerder al voor een militaire interventie. "De Verenigde Staten zullen er samen met de rest van de internationale gemeenschap op toezien dat er voor elke militaire interventie een zware prijs betaald zal worden", klonk het. Ook Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland toonden zich verontrust over de situatie.