Moskou gebruikt nieuwe militaire doctrine

Sinds de wijziging van zijn militaire doctrine in 2010 kan Rusland zijn leger in het buitenland gemakkelijker inzetten dan voorheen. Vroeger waren bijvoorbeeld zelfverdediging, de antiterreurstrijd of het invullen van internationale afspraken daar dwingende vereisten voor.

In de doctrine staat onder andere: "De tussenkomst van de strijdkrachten en andere troepen is gerechtvaardigd voor de vrijwaring van de veiligheid van zijn burgers, die zich buiten de grenzen van de Russische Federatie ophouden, in overeenstemming met de algemeen erkende principes en normen van het Volkenrecht en de internationale verdragen van de Russische Federatie".

De wijziging was een gevolg van de oorlog in de zuidelijke Kaukasus tegen Georgië in 2008. Toen gaf Rusland als reden voor het offensief tegen de buren ook aan dat het zijn staatsburgers in de afvallige regio Zuid-Ossetië moest beschermen. Het argument lokte internationaal de vrees uit dat Moskou met dit voorwendsel op elk moment zijn strijdkrachten buiten Rusland kan inzetten.

De toenmalige Kremlinbaas Dmitri Medvedev  zei dat de wijziging wat te maken had met de strijd tegen piraten, waardoor Russische soldaten gemakkelijker konden ingezet worden. Eerder was de toestemming van de Nationale Veiligheidsraad of een oorlogsverklaring nodig.

Op het autonome Krim-schiereiland wonen vele Russen. En ook de Zwarte Zeevloot is met een pachtovereenkomst tussen Moskou en Kiev nog tot 2042 op het autonoom gebied gestationeerd.