Niet ieder compliment is een compliment

Laat u op deze "Complimentendag" niet alleen van uw positiefste, maar ook van uw eerlijkste kant zien. Maar blijf bewust dat het een “compliment” moet blijven. Wat soms als een compliment lijkt, kan zo helemaal niet overkomen. Wij maakten een selectie van "op het eerste zicht wel"-complimenten, die nochtans hard kunnen aankomen. Zowel vrouwen als mannen blijven daarvan niet gespaard.
usage worldwide, Verwendung weltweit, Please check additional restrictions!, Bitte Einschränkungen der Handelsrechte beachten!

"Foute" complimenten voor vrouwen

"Je heb een promotie gekregen. Hoe lief." Dit zou misschien nog lukken, als u in een bedrijf dat pluchen beertjes maakt, werkt en het woord "lief" er schering en inslag is. Maar elders is het een rechtstreekse aanslag op het intellect van een werkneemster.

"Ben jij nog altijd single? En jij ziet er zo goed uit." Alsof iedere mooie vrouw moet scoren, en als ze scoort, het dan nog vooral van haar uiterlijk afhangt. Want, als je minder mooi bent, is single zijn niet zo’n drama?

"Ik dacht niet dat jij het type was voor zo’n filosofisch boek." Nee, dus dat zij eerder het type is voor een stationsromannetje, die iedere dag naar "Thuis" kijkt, denkt dat er buiten roze geen enkele andere kleur is en dat alle mannen klusjes uitvoeren.

"Jij hebt zo’n leuk gezicht." Betekent dat dan dat de rest niet om aan te kijken is, dat u de vrouw in kwestie eigenlijk te dik vindt, of dat haar kleren haar op geen enkele manier eer aandoen, of dat haar karakter toch wel wat rare kantjes heeft?

"Je ziet er echt goed uit. Ik had je bijna niet herkend." Dat zegt heel veel over de vorige keren dat u haar tegenkwam, toen ze er dus niet goed uitzag. Omdat de nadruk zo ligt op de herkenning, kan het bijna niet anders dat ze er voordien als een "draak" uitzag.

"Ik ben blij dat jij niet zoveel met je uiterlijk bezig bent." Terwijl dat misschien wel zo is, maar dat het resultaat duidelijk te wensen overlaat. Dan zeggen dat ze er eigenlijk "als shit" uitziet, kan erg pijnlijk zijn.

"Je ziet er echt goed uit op die foto." In werkelijkheid is het dus anders en het is blijkbaar de belichting die al het werk doet.

Verwendung weltweit, Modelfreigabe vorhanden., Model released., usage worldwide, Please check additional restrictions!, Bitte Ei

"Foute" complimenten voor mannen

"Bedankt om me deze keer te helpen met de strijk." Deze keer die ook de laatste keer is, want eigenlijk trekt de strijk op niets. Een weinig subtiele manier om uw man ver weg van het strijkijzer te houden. Deze opmerking geldt ook vaak voor andere huishoudelijke taken.

"Amai, dat jij dat allemaal kan!" Want de belangrijkste indruk blijft nog altijd overeind, namelijk dat deze man helemaal niets kan, of althans weinig, en dat kan heus wel een aanslag zijn op een mannelijk ego.

"Met jou kan ik tenminste praten." Dus ziet u hem meer als een vriendin dan als een vriend. Meer als een moeder, meer als een zuster. Van een afknapper gesproken.

"Zo’n lief buikje dat jij hebt. Het ideale kussentje voor mijn hoofd." In gedachten heeft iedere man een wasbord à la Ryan Gosling, dus om de vinger op de wonde te leggen is er nooit een goed moment, zelfs niet tijdens een romantische film met de nodige wijn achter de kiezen. Deze opmerking blijft een voorbeeld van immense cru-heid.

"Jij bent zo’n lieveke." Een sul dus, vergelijkbaar met het tienjarige jongetje dat zijn speeltjes zelf voor een keer opgeruimd heeft. Terwijl ergens diep in hem het oer-machogevoel nog hevig brandt.

"Ik ben zo blij dat je aan een cadeautje gedacht hebt." Het cadeautje stelt teleur, maar het is de geste die telt. Maar het maakt in ieder geval duidelijk dat deze man totaal niet weet hoe zijn vrouw te plezieren. Met als boodschap: volgende keer beter. Véél beter.

"Jij bent de beste vent die ik ooit gehad heb." De indruk wekken dat er vergeleken wordt met wie weet hoeveel mannen voordien, werkt helemaal niet positief voor een man. Zeker niet als er over bedprestaties geoordeeld wordt. Want als er iets is wat hij niet wil weten, is hoe vaak zij met andere mannen heeft liggen rollebollen.

lees ook