Ook Janssen Pharmaceutica liet geneesmiddelen testen in DDR

Het Belgische farmabedrijf Janssen Pharmaceutica heeft in de jaren 70 en 80 geneesmiddelen laten testen op patiënten uit de voormalige DDR. Dat blijkt uit rapporten en verslagen uit het archief van de Stasi, die De Standaard kon inkijken, en is door Janssen Pharmaceutica bevestigd aan onze redactie.
archieffoto

Midden vorig jaar bracht het Duitse weekblad Der Spiegel aan het licht dat zowat 50.000 inwoners van de toenmalige DDR als proefkonijn gebruikt werden om westerse geneesmiddelen te testen. De grote bedrijven zoals Bayer, Schering, Pfizer, Roche en Sandoz, deden eraan mee.

Beide partijen haalden daar voordeel uit. De westerse bedrijven lieten hun geneesmiddelen in de DDR testen omdat het in West-Europa steeds moeilijker werd om proefpersonen te vinden. De DDR van haar kant had een tekort aan geneesmiddelen en op deze manier kon de staat aan westerse geneesmiddelen geraken.

Uit rapporten en verslagen uit het archief van de voormalige Oost-Duitse geheime dienst Stasi die De Standaard kon inkijken, blijkt nu dat ook het Belgische farmabedrijf Janssen Pharmaceutica bij die praktijken betrokken was.

Volgens de krant liet Janssen Pharmaceutica tussen 1974 en 1987 minstens vier nieuwe geneesmiddelen testen in de DDR, waaronder het allereerste antischimmelmiddel in de vorm van een pil: ketoconazol. Jaren voordat het op de Belgische markt kwam, zou het in de DDR getest geweest zijn.

"Niet bewezen dat Janssen Pharmaceutica in de fout ging"

Janssen Pharmaceutica bevestigt dat het geneesmiddelen liet testen in de DDR en zegt in de krant dat het altijd de morele verantwoordelijkheid neemt voor wat er fout loopt bij eigen klinische studies. "Maar het is bij de studies in de DDR niet bewezen dat Janssen Pharmaceutica in de fout is gegaan", zegt het bedrijf.

Er wordt vermoed dat een deel van de 50.000 Oost-Duitse proefkonijnen er zelf niet van op de hoogte waren. Het is ook niet duidelijk of er slachtoffers gevallen zijn door mogelijke bijwerkingen.

Janssen Pharmaceutica benadrukt alvast dat het onderzoek naar de testen tot dusver "geen problemen met onze studies" aan het licht heeft gebracht. "Onze Duitse afdeling verleent alle medewerking aan de onderzoekers die de proeven in de DDR in kaart brengen."