Op één na zachtste winter achter de rug

De afgelopen klimatologische winter, in de maanden december, januari en februari, was met gemiddeld 6,3 graden de op een na warmste sinds het begin van de metingen in 1833. De maand februari was erg zacht met een zeer lage luchtdruk en een hoge gemiddelde windsnelheid.

Er werden maar drie vorstdagen genoteerd, dat zijn dagen met een negatieve minimumtemperatuur. Dat is een absoluut record, volgens het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI). Het vorige record dateert van de winter 1988-1989, toen er elf vorstdagen waren.

Er werd, in Ukkel, ook maar één sneeuwdag opgemeten. Dat is een gedeeld record met de winters van 1988-1989 en 2007-2008. Een winter heeft gemiddeld dertien sneeuwdagen.

De zonneschijnduur was met 217 uur "zeer abnormaal" hoog. Normaal schijnt de zon 180 uur. "Zeer abnormaal" is een fenomeen dat gemiddeld één keer om de tien jaar plaatsvindt.

Februari is "zeer abnormale" maand

Met een gemiddelde minimumtemperatuur van 4,1 graden gaat de voorbije maand februari de boeken in als een "zeer abnormale" februarimaand. De "normale" gemiddelde minimumtemperatuur is 0,7 graden.

"Zeer abnormaal" is een fenomeen dat gemiddeld één keer om de tien jaar voorkomt. De gemiddelde maximumtemperatuur in februari kwam uit op een normale 9,4 graden. Dat levert een "abnormale" gemiddelde temperatuur op van 6,6 graden, tegen 3,7 graden in een gewone februarimaand.