Prostituee wint rechtszaak vanwege seksuele handtastelijkheden

Het gerecht van Nieuw-Zeeland heeft de uitbater van een huis van lichte zeden veroordeeld voor seksuele handtastelijkheden aan het adres van een werkneemster.

De uitspraak is op applaus onthaald door de werknemers uit de seksindustrie die stellen dat het land, op het vlak van de verdediging van hun rechten, een voorsprong heeft tegenover andere landen. De uitbater ging ervan uit dat hij van de diensten van de 22-jarige prostituee kon gebruikmaken wanneer het hem zinde.

Hij moet daarvoor omgerekend 15.200 euro aan de vrouw betalen. De rechter stelde dat werknemers in de seksindustrie evenveel recht hebben op bescherming tegen seksuele handtastelijkheden als ieder ander en dat ze niet als een gewillige prooi mogen worden aanzien, zeker niet door hun werkgever.

Sinds 2003 is prostitutie in Nieuw-Zeeland legaal geworden en staan ze er wat betreft de rechten van de mensen werkzaam in de seksindustrie het verst op mondiaal vlak. Bovenvermelde gerechtelijke uitspraak wordt door de insiders dan ook als belangrijk en een grote stap voorwaarts aanzien, want zo worden de "sekswerkers" gedecriminaliseerd. Iets wat niet mogelijk zou zijn geweest toen prostitutie nog illegaal was.