Referendum over autonomie Krim vervroegd

Het referendum over meer autonomie voor de Krim, het Oekraïense schiereiland, wordt verplaatst van 25 mei naar 30 maart. Dat heeft een woordvoerder van de premier van de Krim aangekondigd.
AP2014

De Krim, een Oekraïens schiereiland in de Zwarte Zee en de Zee van Azov, is een autonome republiek binnen Oekraïne en pro-Russisch gezind. Er wonen veel Russen in de regio. De bevolking kant zich fel tegen de nieuwe regering in de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Het parlement op het schiereiland besliste donderdag om op 25 mei een referendum te organiseren over de toekomst van de eigen autonomie. Dat is volgens een woordvoerder van het parlement nodig "omdat Oekraïne afglijdt in chaos, anarchie en een economische crisis". Door de stijgende spanning die sinds enkele dagen heerst op het schiereiland, beslisten de autoriteiten om het referendum te vervroegen.

In Donetsk, een stad in het oosten van Oekraïne, kwamen vandaag 10.000 mensen op straat om te manifesteren voor de afgezette Oekraïense president Janoekovitsj en tegen de nieuwe machthebbers in Kiev. De manifestanten droegen Russische vlaggen en scandeerden pro-Russische slogans.