Spanje stuurt politieversterking naar Melilla

Vandaag heeft Spanje een veertigtal manschappen van de paramilitaire Guardia Civil naar zijn Noord-Afrikaanse enclave Melilla gestuurd. Die moeten de grens met Marokko helpen beschermen. Op vrijdag slaagden 214 vluchtelingen erin over de grensmuur te springen.
AP2014

Het was de grootste toeloop van vluchtelingen in Melilla in tien jaar: 214 van de 300 vluchtelingen slaagden erin over de grensmuur te springen. Het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er 27 gewonden gevallen zijn tijdens het incident. Ook vorige maandag slaagden een honderdtal mensen erin de Spaanse enclave binnen te dringen.

Volgens de Spaanse krant El País hebben er sinds begin dit jaar al meer dan 4.000 mensen geprobeerd over de omheining te klimmen. Een 600-tal slaagden er effectief in.

Het opvangkamp in Melilla zit intussen boordevol. "We hebben plaats voor 480 mensen, maar nu heeft het kamp al meer dan 1.300 vluchtelingen", zegt kampdirecteur Carlos Montero. Het Spaanse leger stelt tenten en levensmiddelen ter beschikking.

De meeste vluchtelingen zijn afkomstig van Sub-Sahariaans Afrika. Ze proberen via Marokko op Europees grondgebied te geraken, op zoek naar een betere toekomst.