Taliban kondigt staakt-het-vuren aan voor een maand

In Pakistan heeft de taliban een wapenstilstand aangekondigd gedurende een maand. Volgens woordvoerder Shahidullah Shahid moet het staakt-het-vuren nieuwe vredesgesprekken met de regering mogelijk maken.
Shahidullah Shahid (foto archief)

De Pakistaanse taliban wil vanaf vandaag voor een maand de wapens neerleggen in een poging tot een vredesakkoord met de regering in Islamabad te komen. Alle taliban-eenheden hebben opdracht gekregen zich te houden aan het bestand.

Beide partijen begonnen begin februari op een geheime locatie in de hoofdstad Islamabad met nieuwe vredesbesprekingen. Ze boekten snel resultaat en besloten toen al om in onderling overleg tot een wapenstilstand te komen.

Of het daadwerkelijk tot een wapenstilstand komt, is volgens waarnemers onder meer afhankelijk van de tientallen militante groepen die opereren onder de vlag van de Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP) die met de regering onderhandelt.