Trekt "Gravity" alle Oscars naar zich toe?

Zondagnacht worden de 86e Oscars uitgereikt. Topfavorieten zijn ruimtethriller "Gravity", het slavenepos "12 years a slave" en misdaadkomedie "American hustle". Het is ook uitkijken of de Belgische trots "The broken circle breakdown" een beeldje mee naar huis mag nemen.
Nicolas Maeterlinck
"Gravity", "American hustle" en "12 years a slave".

Een van de topfavorieten voor deze editie van de Oscars is ongetwijfeld de slimme, spannende en sexy misdaadkomedie "American hustle" van David O. Russell. De film was de grote winnaar van de Golden Globes, wat meestal een goede graadmeter is voor de Oscars, en kon niet minder dan 10 nominaties in de wacht slepen. Een groot deel daarvan is te danken aan de acteerprestaties van de geweldige sterrencast met onder meer Christian Bale, Bradley Cooper en Jennifer Lawrence.

Tweede favoriet met evenveel nominaties is de beklijvende ruimtethriller van "Gravity" van regisseur Alfonso Cuarón. De film is een aaneensluiting van adembenemende beelden en technische hoogstandjes. De spannende prent wordt gedragen door slechts twee acteurs en wordt tot een erg hoog niveau getild dankzij de hoogstaande solo-acteerprestaties van hoofdrolspeelster Sandra Bullock. "Gravity" maakt daarnaast op een erg slimme en functionele manier gebruik van 3D.

Mogelijk worden "American hustle" en "Gravity" toch nog van de troon gestoten door het emotionele slavenepos "12 years a slave" (kleine foto), dat het inspirerende levensverhaal vertelt van een vrije zwarte man die gekidnapt werd en als slaaf werd verkocht. Filmrecensenten noemen de film zelfs dé definitieve film over het trauma van de slavernij. De film wordt in een adem ook de "Schindler's list" van de slavenfilms genoemd.

Ook "The wolf of Wall Street", "Captain Phillips", "Dallas buyers club", "Her", "Nebraska" en "Philomena" dingen mee naar het beeldje voor beste film. Hoewel elke film om zijn eigen reden het verdiend heeft om genomineerd te zijn, moeten ze wellicht toch het onderspit delven tegenover "Gravity", "American hustle" of "12 years a slave".

AP2012

Krijgt Di Caprio zijn langverwachte beeldje?

Bij de mannelijke hoofdrollen is het vooral uitkijken naar Leonardo Di Caprio (kleine foto). De blonde acteur is al vier keer genomineerd, maar kon nog nooit met een beeldje naar huis gaan. Met zijn vertolking van de geldwolf Jordan Belfort in "The wolf of Wall Street" maakt hij dit jaar opnieuw een kans. Di Caprio is een van die acteurs die vaak genoemd wordt als mogelijke winnaar, maar altijd naast de prijzen valt. Dit jaar is het zelfs verwonderlijk dat hij genomineerd is, want The Academy kon de film "The wolf of Wall Street" niet erg smaken.

Naast Di Caprio dingen nog twee andere grote sterren mee: Christian Bale voor zijn rol in "American hustle" en Matthew McConaughey voor zijn rol in "Dallas buyers club". Mogelijk gaat het prestigieuze beeldje echter naar de Brit Chiwetel Ejiofor voor zijn voortreffelijke acteerprestatie in "12 years a slave". Ook Bruce Dern ("Nebraska") zou in de prijzen kunnen vallen.

Bij de vrouwen liggen de kaarten iets duidelijker. Naar alle waarschijnlijkheid gaat Cate Blanchett lopen met het beeldje voor beste vrouwelijke hoofdrol. De actrice heeft zich met hart en ziel gesmeten in de hoofdrol van de Woody Allenfilm "Blue Jasmine" en wordt daar zondag wellicht voor beloond.

Er lijken maar twee dames te zijn die roet in Blanchetts eten kunnen gooien. Sandra Bullock heeft zichzelf als ernstige actrice op de kaart gezet met haar sterke vertolking in "Gravity" en Judi Dench werd voor haar rol in "Philomena" voor de zevende keer in 16 jaar tijd genomineerd. Amy Adams ("American hustle") en Meryl Streep ("August: osage county") lijken minder kans te maken op het felbegeerde beeldje.

A2012

De Somalische underdog

Michael Fassbender heeft dankzij zijn mannelijke bijrol in "12 years a slave" eindelijk een erg verdiende Oscarnominatie beet. Al moet wel gezegd worden dat Fassbender de afgelopen jaren al betere rollen vertolkt heeft. Ook Jonah Hill leverde een Oscarwaardige prestatie af als sidekick van Di Caprio in "The wolf of Wall Street".

Een opvallende underdog in deze categorie is wel Barkhad Abdi (kleine foto), een Somalisch-Amerikaanse limochauffeur die plots vanuit het niets wereldberoemd werd na zijn vertolking in "Captain Phillips". Wie weet gaat hij wel met de prijs lopen. Ook Bradley Cooper ("American hustle") en 30 Seconds To Mars-zanger Jared Leto ("Dallas buyers club") lopen kans om in de prijzen te vallen.

Bij de vrouwelijke bijrol duiken twee sterren op. Jennifer Lawrence voor haar rol in "American Hustle" en Julia Roberts voor haar vertolking in "August: osage County". Lawrence is bezig aan een heuse blitzcarrière. Het is haar derde Oscarnominatie in amper vier jaar tijd. Een van die nominaties kon ze overigens ook verzilveren. Roberts heeft in het verleden ook een Oscar gewonnen en is nu voor de vierde keer genomineerd.

Sally Hawking ("Blue jasmine"), Lupita Nyong’o ("12 years a slave") en de oudere actrice June Squibb ("Nebraska") lijken weinig kans te maken, maar verrassingen zijn uiteraard nooit uit te sluiten.

AP2012

Belgische Oscar?

In de categorie voor beste niet-Engelstalige film heeft de film "The broken circle breakdown" (kleine foto) relatief veel kans om een Oscar in de wacht te slepen. Felix Van Groeningen heeft wel serieuze concurrentie te vrezen van "Jagten" van Thomas Vinterberg en "La grande bellezza" van Paolo Sorrentino.

Een sentimenteel verhaal zoals dat van Van Groeningen scoort traditiegetrouw wel bij The Academy. Al vrezen sommigen dat de film net iets te anti-Amerikaans is. Ook "Omar" en "The missing picture" zijn in deze categorie genomineerd, maar zij lijken minder kans te maken.

Een andere Belgische nominatie - die wat in de schaduw van "The broken circle breakdown" is beland - is de animatiefilm "Ernest & Celestine" van Benjamin Renner en Didier Brunner. Mogelijk wordt de sympathieke klassieke animatiefilm echter verpletterd door de Disney-blockbuster "Frozen". Andere genomineerden zijn "Despicable me 2", "The Croods" en "The wind rises". Ook die laatste wordt als favoriet genoemd.

VRT Nieuws volgt de Oscars op de voet

Zondagnacht kunt u op deredactie.be vanaf 2.30 uur live volgen wie er de meeste beeldjes in de wacht zal slepen en of ook de Belgen zullen scoren tijdens de Oscaruitreiking.

Als "The broken circle breakdown" wint komt er maandagochtend een "Extra journaal" op Eén om 7 uur.

Radionieuws plant extra bulletins om 4.30 uur en 5.30 uur. Ook in "De ochtend" is er extra aandacht voor de Oscaruitreiking.

De Oscarpronostiek van Ward Verrijcken

Meest gelezen