86e carnavalsstoet uitgereden in Aalst

Onder een stralende zon is zondagmiddag in Aalst de 86e carnavalsstoet uitgereden. De diverse groepen lieten zich opmerken door de spot te drijven met recente politieke gebeurtenissen.
Nicolas Maeterlinck

Met de Aalsterse Gilles op kop, gevolgd door het Ros Balatum, de Aalsterse versie van het Ros Beiaard, en Prins Carnaval Werner Kinoo liepen sinds 13 uur zowat tachtig georganiseerde groepen en tientallen kleine groepen een zes kilometer lang parcours doorheen Aalst af. De eerste groep zette meteen de toon, door "lossendeir de geloidsmier" de geluidsbegrenzing op 95 decibel hekelde. Verder moesten veel lokale thema's het ontgelden, zoals een aantal vastgoedinvesteringen.

Rode en gele kabouters, met persiflages op Tobback en De Wever, een "klopjacht" op Sarah Smeyers (N-VA) na de Twitterrel over een vermeende toenadering naar Vlaams Belang, de panda's voor Wallonië, het ontbinden van de Aalsterse SP.A-afdeling, "air Maggie" (De Block), veel spot met zwarte piet: de losse groepen die jaarlijks het "peper en zout" in de carnavalsstoet brengen, deden hun naam alle eer aan. Bij grotere groepen kwamen ook enkele koningskwesties aan bod.

Op de Grote Markt, het Keizersplein en het Statieplein stonden tribunes opgesteld waar in totaal meer dan duizend genodigden plaatsnamen, tussen tienduizenden toeschouwers langs het parcours.

Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA), voor de gelegenheid in knalgeel historisch burgemeesterskostuum met lichtgevende hoed en reuzegrote sleutel, ontving zondagmiddag al enkele internationale gasten. Onder meer de ambassadeur van de Filipijnen Victoria Bataclan, vergezeld van een diplomaat, de ambassadeur van Bulgarije Valkanov Vesselin, met zijn echtgenote, en de ambassadeur van Japan, Mitsuo Sakaba, snoven de sfeer op.

Er werden ook nog een aantal nationale politici verwacht. Zij werden onder anderen door schepen van Cultuur Ilse Uyttersprot (CD&V), voor de gelegenheid in groen "Dirk Martenskostuum", ontvangen.

Nicolas Maeterlinck
Nicolas Maeterlinck
Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen