"Egypte krijgt 1e Egyptische Oscargenomineerde film niet te zien"

Eén van de kanshebbers voor een felbegeerd Oscarbeeldje vanavond is de Egyptische documentaire "The square" ("Al midan"). Het is meteen de eerste keer dat een Egyptische film een Oscarnominatie in de wacht wist te slepen. Toch wordt "The square" volgens de makers in Egypte zelf amper vertoond. De reden? De film zou te kritisch zijn voor de rol die het Egyptische leger heeft gespeeld sinds de val van president Hosni Moebarak.

"The square" (een verwijzing naar het beroemde Tahrirplein in Caïro) schetst aan de hand van de belevenissen van 3 Egyptenaren van diverse pluimage een beeld van de situatie in Egypte zoals die evolueerde tussen de val van Moebarak in 2011 en de zomer van 2013. De documentaire is op verschillende festivals wereldwijd in de prijzen gevallen en wist ook als eerste Egyptische film ooit een Oscarnominatie in de wacht te slepen.

Toch wordt de documentaire in Egypte zelf amper vertoond, vertellen de makers aan de nieuwssite Voices of Africa. Egyptische festivals en bioscopen zouden represailles vrezen omdat het Egyptische leger doorheen de documentaire fel op de korrel wordt genomen.

Sinds "The Square" voor een Oscar werd genomineerd, is de documentaire wel op YouTube geplaatst en daar volgens producent Karim Amer intussen al meer dan een miljoen keer bekeken.

Ahmed Awad, de ondersecretaris van het Egyptische ministerie van Cultuur, vertelt een heel andere versie van de feiten. Hij stelt dat "The square" niet in Egyptische zalen is te zien omdat de makers niet de nodige aanvraagformulieren hebben ingediend. "De Oscarnominatie stemt me gelukkig, want het gaat om een hoge kunstvorm", vertelt hij aan Voices of Africa. "We zijn dan ook niet tegen de film, maar de wet is de wet. Ik kan geen uitzondering maken." Nog volgens Awad zijn de beschuldigingen van de makers bedoeld om meer aandacht voor hun documentaire te wekken.

Een trailer van de documentaire kan u hieronder bekijken: