"Ondernemers kiezen De Wever en Peeters als regeringsleiders"

De meerderheid van de Vlaamse ondernemers zal op 25 mei zijn stem geven aan de N-VA. Partijvoorzitter Bart De Wever krijgt de meeste steun om de nieuwe premier te worden, terwijl CD&V-boegbeeld Kris Peeters een nieuwe termijn als Vlaams minister-president wordt gegund. Dat besluit althans het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) uit een peiling bij 477 leden.

58 procent van de bevraagde NSZ-leden zegt op federaal en Vlaams niveau voor de N-VA te zullen stemmen. 20 procent kiest voor Open VLD en 8 procent voor CD&V. De andere partijen krijgen nog maximaal 5 procent van de stemmen achter zich. Voor de Europese verkiezingen is de voorsprong van de N-VA op Open VLD minder groot (42 tegenover 31 procent).

De overgrote meerderheid (89 procent) hoopt dat de huidige federale regeringspartijen niet meer aan zet zullen zijn na 25 mei. Als nieuwe premier kiest 51 procent voor Bart De Wever. Op ruime afstand volgen Maggie De Block (Open VLD, 14 procent), Elio Di Rupo (PS, 4 procent) en Guy Verhofstadt (Open VLD, 4 procent).

Driekwart zegt ook een andere Vlaamse regering te willen, maar huidig Vlaams minister-president Kris Peeters krijgt wel de grootste steun om opnieuw de Vlaamse regering te leiden. Hij krijgt 36 procent van de bevraagde NSZ-leden achter zich. Dan volgen Liesbeth Homans (N-VA, 15 procent), Geert Bourgeois (N-VA, 10 procent) en Gwendolyn Rutten (Open VLD, 8 procent).

44 procent van de bevraagden vindt dat politici op alle fronten (federaal, Vlaams, Europees) prioritair werk moeten maken van een krachtige economie.

NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws wijst erop dat het NSZ een neutrale organisatie is, niet gelinkt aan een partij. "Ik ga er dus van uit dat onze peiling representatief is voor alle Vlaamse ondernemers", klinkt het.

lees ook