"Rusland bedreigt vrede en veiligheid in Europa"

Anders Fogh Rasmussen, de secretaris-generaal van de NAVO, heeft de autoriteiten in Moskou en Kiev opgeroepen om de "gevaarlijke situatie" in Oekraïne te ontmijnen. "Wat Rusland nu in Oekraïne doet, is tegen de principes van het charter van de Verenigde Naties", zei Rasmussen.

Op verschillende niveaus wordt er druk diplomatiek overleg gepleegd over de situatie in Oekraïne. Gisteravond kwam de VN-Veiligheidsraad voor de tweede keer in twee dagen in spoedberaad bijeen. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon drukte zijn bezorgdheid nogmaals uit en riep op tot kalmte. "Het enige middel om deze crisis te beëindigen is de dialoog".

In Brussel hebben de ambassadeurs van de NAVO crisisberaad gehouden over de situatie in Oekraïne. Het land is geen lid van de NAVO, maar voert wel al jaren overleg met de organisatie.

"Oekraïne is onze buur en een waardevolle partner voor de NAVO", zei Rasmussen. "We roepen alle partijen op om al het mogelijke te doen om uit deze gevaarlijke situatie weg te komen. In het bijzonder roep ik Rusland op om de spanningen te doen bekoelen".

Volgens de secretaris-generaal is "wat Rusland nu in Oekraïne doet tegen de principes van het charter van de Verenigde Naties en vormt het een bedreiging voor de vrede en veiligheid in Europa",

De Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, hebben ondertussen de voorbereidende werkzaamheden rond de G8-top in het Russische Sotsji opgeschort. De top van de acht machtigste landen ter wereld staat voor juni gepland en wordt voorgezeten door Rusland.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry stelt intussen dat Rusland zijn plaats binnen de G8 kan verliezen als het land zich op militair vlak blijft inmengen in Oekraïne. "Als Rusland lid wil zijn van de G8, dat moet het zich gedragen als een land van de G8", zei Kerry. De Russische aanwezigheid is volgens hem een "ongelofelijke daad van agressie". "In de 21ste eeuw val je geen land meer binnen zoals in de 19de eeuw", aldus Kerry.

Obama belt met Poetin

De Amerikaanse president Obama en Poetin spraken elkaar gisteravond over de situatie op het Oekraïense schiereiland. Het telefoongesprek duurde zo'n anderhalf uur.

Het Russische parlement gaf Poetin gisteren de toestemming om Russische troepen in te zetten op de Krim. Op het schiereiland is zowat de helft van de bevolking van Russische afkomst, zij verzetten zich tegen het nieuwe prowesterse bewind in Kiev.

De Oekraïense interim-president Aleksandr Toertsjinov liet na de beslissing van de Doema en na een vergadering van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad verstaan dat het Oekraïense leger in staat van paraatheid is gebracht.

Tijdens het telefoongesprek riep Obama Poetin op om zijn troepen op de Krim terug te roepen naar hun basissen. Volgens de Amerikaanse president overtreedt Rusland de internationale regels door zijn interventie in Oekraïne.

Obama drong er bij Poetin op aan om op een vreedzame manier in dialoog te gaan met de overheid in Kiev, onder meer over de Russische bezorgdheid over de behandeling van de Russen in het land.

Poetin had daar naar verluidt weinig oren naar. Hij zou volgens het Kremlin geantwoord hebben dat Rusland het recht heeft om "zijn belangen en de Russischsprekende bevolking" te beschermen bij geweld in het oosten van Oekraïne en op de Krim.

Volgens Poetin is er sprake van een "echte dreiging voor de levens en het welzijn van de Russen op Oekraïens grondgebied". De Russische president had het over "criminele acties van ultranationalisten die ondersteund worden door de huidige autoriteiten in Kiev". 'Ik doe een oprechte oproep aan de internationale gemeenschap: steun elk initiatief voor dialoog en harmonie", klonk het.