"Sterk signaal geven aan Rusland én dialoog herstarten"

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vindt dat de Europese Unie een "zeer sterk signaal aan Rusland" moet geven. "De escalatie moet echt stoppen, dit is tegen internationale wetten en regels", zei hij in "De zevende dag". Tegelijk roept hij op om de dialoog met Rusland weer op te starten, Moskou uitsluiten uit Oekraïne vindt hij "zeer gevaarlijk". Europees commissaris Karel De Gucht vindt het vooral belangrijk dat Oekraïne rustig blijft en niet reageert op de Russische troepenbewegingen.

De Russische troepenbewegingen op de Krim baren minister van Buitenlandse Zaken Reynders grote zorgen. "We moeten dringend naar een meer rustige situatie gaan. Deze escalatie moet echt stoppen."

Volgens Reynders handelt Rusland tegen de internationale wetten en regels en moet de Europese Unie Moskou dan ook een sterk signaal geven. Morgen komen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Unie bijeen. Vandaag is er ook een vergadering van de NAVO.

In "De zevende dag" liet Reynders verstaan dat de Europese ministerraad mogelijk Catherine Ashton, de vertegenwoordiger van het buitenlandse beleid voor de Unie, naar Kiev en Moskou zou sturen om te bemiddelen.

Want naast een sterke reactie van de Unie vindt Reynders het ook erg belangrijk dat de dialoog met Moskou weer opgestart wordt. De verschillende partners - Europa, de Verenigde Staten, de Verenigde Naties,... - moeten samenwerken om die dialoog weer mogelijk te maken.

Reynders stelde daarbij dat het belangrijk is dat Rusland niet uitgesloten wordt uit Oekraïne, want dat zou "zeer gevaarlijk" zijn. "We moeten naar een correcte organisatie binnen Oekraïne gaan met iedereen aan boord. We moeten het doen in samenwerking met Rusland, zonder een dialoog met Rusland zal het onmogelijk worden."

Volgens Reynders moet men er in Oekraïne naar streven om het bestaande akkoord uit te voeren, zijnde versnelde verkiezingen, een overgangsregering met meerderheid en oppositie, maar ook een echte dialoog met Rusland.

"Ervoor zorgen dat Oekraïne niet militair reageert"

Volgens Europees commissaris Karel De Gucht moet de Europese Unie de leiders van Oekraïne in toom houden en ervoor zorgen dat ze niet militair reageren op de Russische troepenbewegingen. Hij zei dat in het Nederlandse debatprogramma Buitenhof op de VPRO.

De Gucht wil onder geen beding Europese militairen naar Oekraïne sturen om tussenbeide te komen. "Dat zou echt een militair conflict betekenen in het midden van Europa. Zelfs tijdens de Koude Oorlog is dat nooit gebeurd."

De Gucht vindt het belangrijk dat Oekraïne rustig blijft. Als ze daarin slagen, zal Poetin volgens De Gucht in moeilijk politiek vaarwater komen.