Admiraal Oekraïense marine loopt over

In Oekraïne is het hoofd van de vloot overgelopen naar het pro-Russische kamp op de Krim. Op een persconferentie kondigde admiraal Denis Berezovski aan dat hij trouw zweert aan de autoriteiten op de Krim.
Russische soldaten in de haven van Sebastopol

De persconferentie vond plaats in het hoofdkwartier van de Russische vloot in Sebastopol, in het bijzijn van Sergej Aksjonov, de pro-Russische premier van de Krimrepubliek. "Ik zweer trouw aan de inwoners van de autonome Krimrepubliek. Ik zweer te gehoorzamen aan de orders van de hoogste commandant van de autonome republiek", zei Berezovski.

Aksjonov sprak van een historisch evenement. "Vandaag zal de geschiedenis ingaan als de geboorte van een zeemacht van de autonome republiek van de Krim", aldus de premier.

Berezovski was gisteren nog maar benoemd als hoofd van de zeemacht door de Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov. De admiraal is op staande voet ontslagen en zal voor landverraad terecht moeten staan.

Russische aanwezigheid op Krim groeit

Ooggetuigen en verschillende media hebben de afgelopen uren melding gemaakt van een verhoogde Russische aanwezigheid in de Krim. Verschillende legerbasissen zouden zijn omsingeld door gewapende mannen en de grenspolitie zegt dat haar regionale hoofdkwartier in Simferopol is bestormd.

In de haven van Sebastopol arriveerden vandaag volgens de Britse zender BBC minstens vier Russische schepen. Het aantal Russische soldaten in de Krim stijgt volgens Joeri Sergejev, de Oekraïense ambassadeur bij de VN, uur na uur. Volgens het ministerie van Defensie kwamen er de afgelopen 24 uur zeker 6.000 Russen aan land. Zij controleren steeds meer strategische punten.

Meest gelezen