Franse regisseur Alain Resnais (91) overleden

In de Franse hoofdstad Parijs is gisteravond regisseur Alain Resnais (91) overleden. In de jaren 50 maakte hij samen met onder anderen François Truffaut en Jean-Luc Goddard deel uit van de zogenoemde "Nouvelle Vague". Enkele van zijn bekendste films zijn "Hiroshima mon amour" (1959), "Providence" (1973) en "Smoking/No Smoking" (1993).
Alain Resnais op het Filmfestival van Cannes in 2012.

Met zijn eerste langspeelfilm "Hiroshima mon amour" uit 1959 verwierf Renais onmiddellijk bekendheid. Hij draaide meer dan twintig films, zoals "Providence" (1977), "Mon oncle d'Amérique" (1980), "Mélo" (1986), "Smoking/No Smoking" (1993) en "Aimer, boire et chanter", zijn laatste film.

Tijdens zijn loopbaan ontving Resnais tal van prijzen en onderscheidingen. Hij kreeg twee Césars als beste regisseur: in 1978 voor "Providence" en in 1994 voor "Smoking/No Smoking". "Providence", "Smoking/No Smoking" en "On connaît la chanson" werden gelauwerd met een César voor de beste film.

Op het filmfestival van Ventië won Resnais in 1960 de Gouden Leeuw met "L'Année dernière à Marienbad" en in 2006 de Zilveren Leeuw voor "C½urs". In 1994 werd Resnais onderscheiden met de Zilveren Beer op het filmfestival van Berlijn voor "Smoking/No Smoking" en in 1998 met de Zilveren Beer voor "On connaît la chanson". In 1980 verwierf hij op het filmfestival van Cannes de Grand Prix voor "Mon oncle d'Amérique" en in 2009 de "Lifetime achievement award".

De regisseur kreeg in 1949 ook een Oscar voor de beste kortfilm in twee delen voor "Van Gogh".