Interim-premier Oekraïne: "Dit is code rood"

Het nieuwe regime in Kiev heeft het Oekraïense leger in staat van paraatheid gebracht en alle reservisten worden gemobiliseerd om een militaire dreiging vanuit Rusland het hoofd te kunnen bieden. Verschillende Oekraïense legerbasissen worden intussen omsingeld door Russische soldaten. Dat zeggen waarnemers ter plekke.
AP2014
Archiefoto

"Oekraïne staat aan de rand van de afgrond", zei de interim-premier Arseni Jatsenjoek in Kiev. Het land vraagt concrete stappen van de internationale gemeenschap nu Rusland troepen zou sturen naar Oekraïne. Volgens Jatsenjoek komt dat neer op een heuse oorlogsverklaring.

"Dit is code rood", stelde de interim-premier nog. "Als Poetin de president wil zijn, die een oorlog tussen twee buurlanden is begonnen, dan heeft hij zijn doel bijna bereikt". Het nieuwe regime in Kiev heeft alle militairen opgeroepen om zich klaar te houden voor de strijd. Ook alle reservisten worden gemobiliseerd tegen de militaire dreiging vanuit Rusland.

De Russische president Vladimir Poetin lijkt voorlopig niet van plan om de Russische troepen op de Krim terug te trekken naar hun basissen, zoals de Amerikaanse president Obama hem heeft gevraagd. Op het schiereiland worden verschillende Oekraïens legerbasissen omsingeld door Russische soldaten. De Oekraiense soldaten kunnen geen kant uit.

Journalisten van het Amerikaanse persbureau Associated Press die op de Krim verslag uitbrengen, zagen een konvooi van twaalf legertrucks met honderden Russische soldaten vanuit de havenstad Sebastopol richting de hoofdstad Simferopol trekken. Er reden ook een Tiger-tank en twee ambulances mee.

Elders op de Krim, in de stad Sudak, hebben Russische soldaten wapens in beslag genomen op een radarbasis. Dat meldt het Russische persbureau Interfax. De soldaten zouden het aanwezige personeel ook opgedragen hebben zich achter de "legitieme" leiders op de Krim te scharen.

Een andere groep Russische militairen zou dan weer wapens in beslag genomen hebben in een opleidingscentrum voor de marine in Sebastopol.

AP2014