Internationale contactgroep voor Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin heeft een voorstel van de Duitse kanselier Angela Merkel aanvaard om een internationale contactgroep voor Oekraïne op te richten. Daar kan een politieke dialoog voor de crisis in Oekraïne gestart worden. Dat heeft Merkel meegedeeld na een telefonisch onderhoud met Poetin.
AFP ImageForum
President Poetin aan boord van een Russisch schip.

In dat gesprek verdedigde Poetin een mogelijke Russische militaire interventie op de Krim. Hij zei dat de gebeurtenissen in Oekraïne een gevaar vormden voor het leven van de Russische burgers en de Russisch-sprekende bevolking. De maatregelen die Moskou heeft genomen, passen volgens de Russische president in deze buitengewone situatie.

Toch aanvaardde de president het voorstel voor de onmiddellijke oprichting van een internationale contactgroep. Die kan mogelijk opereren onder het leiderschap van de Organisatie voor de Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). De Russische president zou bereid zijn tot een politieke dialoog, aldus Merkel.

NAVO

Intussen heeft de NAVO Rusland en Oekraïne opgeroepen om een geweldloze oplossing te zoeken voor het conflict, via dialoog en door de ontplooiing van buitenlandse waarnemers onder leiding van de OVSE. Dat gebeurde na een uitzonderlijke NAVO-raad die acht uur heeft geduurd.

In een persbericht veroordeelt de NAVO de inzet van Russische troepen tegen Oekraïne als een schending van het internationale recht en van de principes van het VN-charter. De organisatie roept Rusland op om zijn soldaten terug naar hun kazernes te halen.

De alliantie zal de soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Oekraïne verdedigen, gaat de tekst verder. De NAVO spreekt zelf niet van militaire actie, maar wil wel in dialoog gaan met Rusland via hun samenwerkingsakkoord: de NAVO-Rusland-Raad.