Kunstenaar schopt Hollywood geweten met heroïnespuitende Oscar

"Hollywood's best kept secret." Dat is de naam van een reuzegroot kunstwerk in de vorm van een heroïnespuitend Oscarbeeld dat afgelopen vrijdag even op de Hollywood Boulevard in Los Angeles is opgedoken. De maker, die zichzelf Plastic Jesus noemt, wil Hollywood op deze manier confronteren met de weinig glamoureuze kant van de Amerikaanse filmwereld.

Afgelopen vrijdag plaatste Plastic Jesus zijn heroïnespuitende Oscar in het holst van de nacht op het kruispunt van de Hollywood Boulevard en de La Brea Avenue in Los Angeles, vlak bij het Dolby Theatre waar straks de Oscars worden uitgereikt.

Met het beeld wil de kunstenaar Hollywood een geweten schoppen. De inspiratie voor het kunstwerk haalde hij bij het recente overlijden van acteur Philip Seymour Hoffman, maar ook bij slachtoffers van overdoses heroïne die hij persoonlijk heeft gekend.

Enkele uren later haalde Plastic Jesus het beeld alweer weg, nadat een vrouw die zich bekendmaakte als een stadsbeambte ermee had gedreigd het in beslag te nemen. Toch belooft de kunstenaar de heroïnespuitende Oscar de komende dagen op verschillende andere plaatsen in de stad neer te poten.

"De organisatoren van de Academy Awards willen de Oscars graag als een onbezoedeld evenement voorstellen", vertelt hij aan LA Weekly. "Daarbij willen ze liever niet aan de lelijke onderbuik van Hollywood worden herinnerd." Niet alleen beroemdheden zijn volgens Plastic Jesus frequente druggebruikers, ook allerhande andere medewerkers in de filmwereld zouden geregeld de heroïnespuit hanteren.