Sil en Yass naar finale van "Eurosong 2014"

Sil en Yass hebben vanavond een plaats in de finale van "Eurosong 2014" veroverd. Zowel de jury als de kijkers thuis gaven hun respectievelijke nummers "What's the time in Tokyo?" en "Need you tonight" de meeste punten. 2 Fabiola ft. Loredana en Axeela moesten met lege handen naar huis.

Bij de eerste halve finale vorige week wisten Udo en Eva Jacobs zich al te plaatsen voor de finale van "Eurosong 2014". Vanavond probeerden vier andere kandidaten in hun voetsporen te treden in de tweede halve finale.

"Sister, you have a great voice"

Axeela mocht de spits afbijten. Bij de casting wist ze de jury te overtuigen met haar vertolking van "Believe", het lied waarmee Dima Bilan in 2008 voor Rusland het Eurovisiesongfestival won.

Vanavond probeerde ze de harten van de jury en het publiek te veroveren met "Chasing rainbows", een nummer over liefde en druggebruik. Dat lied werd eigenlijk pas in tweede instantie aan haar toegewezen. Oorspronkelijk zou ze het nummer "Apocalypse" zingen, maar dat bleek al aan een Hongaarse zangeres verpatst.

"Chasing rainbows" liet vooral een zwoele en sensuele indruk na. Axeela ging gekleed in een jurk die het publiek een uitgebreide blik op haar benen gunde. "Je bent een mooie verschijning, maar ik ben niet zeker of "Chasing rainbows" geschikt is voor Eurosong", zei jurylid Bart Peeters achteraf. "Ik miste een uppercut", gaf Piet Goddaer als puntje van kritiek. "Sister, you have a great voice", besloot Ruslana. Van de jury kreeg Axeela gemiddeld 81 punten, goed voor een voorlopige 4e plaats. De kijker volgde dit oordeel en stemde haar eveneens naar de laatste plaats.

"Yass and his guitar"

Yass mocht als tweede aan de beurt. Tijdens de casting gooide hij hoge ogen met zijn vertolking van "L'oiseau et l'enfant" van Marie Myriam uit 1977. Vanavond werd het "Need you tonight" van de hand van Ashley Hickin. Yass herwerkte het nummer evenwel op basis van zijn eigen ervaringen in Parijs. Hij wilde ook absoluut een stukje in het Frans zingen.

De stijl van "Need you tonight" kwam nog het meeste in de buurt van een up tempo ballade. Net als Tom "Me and my guitar" Dice destijds, verscheen Yass op het podium met een gitaar in de hand. De strofes zong hij in het Frans, tijdens het refrein hield hij het bij Engels.

Ruslana toonde zich achteraf een grote fan en wierp Yass kushandjes toe. Bart Peeters was eveneens onder de indruk en vond de combinatie van het Frans en het Engels geslaagd. Jef Martens omschreef Yass' performance als authentiek, maar vond de opbouw van het arrangement "te klein". Gemiddeld gunde de jury Yass 89 punten wat hem een voorlopige 2e plaats opleverde. Ook de kijker was die mening toegedaan en stemde hem definitief naar die plaats en naar de finale.

"Welcome to the 2 Fabiola magic"

2 Fabiola ft. Loredana dan. Zij hadden twee pogingen nodig om in de halve finale te belanden. In de voorrondes probeerden ze het vergeefs met "My number one" van Helena Paparizou uit 2005. Bij de callback lukte het wel en wel met "Euforia" van Loreen uit 2012.

"Welcome to the 2 Fabiola magic", trapte Patje Krimson hun uiteindelijke inzending "She's after my piano" op gang. Het nummer verraste op meerdere vlakken, niet in het minst qua genre. Geen dance, maar wel een vrolijke melodie met onmiskenbare Balkaninvloeden.

"Ik zou makkelijk 10 goede redenen kunnen vinden om dit nummer de grond in te boren", begon Jef Martens zijn commentaar nadien. "Maar muziek is niet rationeel. Misschien wordt dit wel de foute voorjaarshit." Een mening die ook Piet Goddaer en Bart Peeters erop nahielden. "Dit lied is een gimmick", voegde die laatste er nog aan toe. Met 84 punten plaatste de jury 2 Fabiola ft. Loredana op een voorlopige 3e plaats. Die werd uiteindelijk door de kijker bevestigd.

"You're the queen of the night"

Ook de vierde en laatste kandidaat van de avond had 2 pogingen nodig om de halve finale te bereiken. Tijdens de casting schoot Sil net tekort met haar versie van "Where are you" van Imaani uit 1998. Pas tijdens de callback wist ze door te stoten met de klassieker "J'aime la vie" van Sandra Kim uit 1986.

"What's the time in Tokyo?" heette het nummer waarmee ze het vanavond probeerde. Sils Sylver-periode ligt duidelijk lang achter haar, want het werd een ingetogen ballade over de moeilijkheden van een langeafstandsrelatie. Sil oogde stijlvol in een onderaan wijd uitwaaierende zwarte jurk.

"Dit nummer heeft me echt gepakt", klonk het commentaar van Goddaer. "Het is niet omdat Sylver Sil is geworden, dat het geen goud kan opleveren", wist Bart Peeters. "Voor mij is dit het nummer dat naar de finale mag", meende Jef. "You're the queen of the night", besloot Ruslana. Koningin Sil kreeg 93 punten van de jury. Daarmee eindigde ze op een voorlopige 1e plaats. De kijker volgde het oordeel van de jury en stemde haar eveneens naar de eerste plaats en in de finale.

Meest gelezen