Tientallen doden bij twee aanslagen in Nigeria

Bij twee aanslagen in het noordoosten van Nigeria zijn minstens 50 mensen om het leven gekomen. Dat zegt het plaatselijke Rode Kruis. De aanslagen vonden plaats in de stad Maiduguri. Nog niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist.

Gisteravond ontploften kort na elkaar twee bommen op een drukke marktplaats nabij de luchthaven van Maiduguri. Op dat moment hadden veel mensen zich daar verzameld in een videozaal om een voetbalwedstrijd te bekijken. In de buurt was er ook een trouwfeest.

De explosieven zaten verstopt in een vrachtwagen geladen met hout en in een ander voertuig. Toen omstanders de slachtoffers van de eerste explosie probeerden bij te staan, werd de tweede bom tot ontploffing gebracht. De explosies waren zo hevig dat veel gebouwen herleid zijn tot puin.

Volgens de plaatselijke hulpdiensten zijn er onder de slachtoffers veel vrouwen en kinderen. De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog niet opgeëist.

Maidaguri wordt beschouwd als de geboorteplaats van de radicale islamistische terreurbeweging Boko Haram, die sinds 2009 met aanslagen -vooral tegen christenen- duizenden mensen heeft gedood. De terreurorgansiatie strijdt voor de oprichting van een strenge islamstaat. In Maidaguri is ook het hoofdkwartier gevestigd van de speciale militaire eenheid die strijdt tegen Boko Haram.

Derde aanslag

Kort na de dubbele explosie in Maiduguri maakte een aanslag in Mainok, een dorp 50 kilometer ten westen van Maiduguri, nog eens 39 doden. Gewapende mannen kwamen tegen het avondgebed aanrijden en vielen het dorp aan met mitrailleurs en granaten. De aanslag wordt toegeschreven aan Boko Haram. Bij een gelijkaardige aanval in juli vielen al eens 25 doden.