Weg sexy glitterjurk, weg winstkansen?

Vlaanderen wil opnieuw/eindelijk schitteren op het Songfestival en zoekt ook dit jaar de best mogelijke kandidaat. Reden om even terug te blikken op een aantal kandidaten die hoopten op Eurosongsucces, maar faalden. Toch konden ze om een of andere reden voor, tijdens of na dit "hoogtepunt" de nodig blikken in hun richting krijgen. Wendy Fierce deed dat in 1999 vooral door een minimaal jurkje.

Fierce wist de tweede voorronde overtuigend te winnen, ook al liet de jury enige twijfels horen over de kwaliteiten van haar nummer, "Never give up". Het was dan ook haar jurk, of eerder het gebrek aan jurk met afvallende schouderbandjes, die de wenkbrauwen deed fronsen. Jurylid Marcel Vanthilt glunderde bij het zien van deze "Spice girl met verstand". De pers had het achteraf onder meer over "een mini-jurkje om u tegen te zeggen" en "een sexy glitterjurkje".

"Ik ben niet gewoon om zoiets te dragen", reageerde Fierce achteraf, en "Het is dan toch dat roze jurkje geworden. Tegen mijn zin eigenlijk, ik voelde mij er niet goed in.'"

Het zou namelijk producer Kris Fastenaekels zijn geweest die uiteindelijk de knoop doorhakte: "Ik heb niet gezegd dat ze dat roze ding per se aan moest, maar het was beter dan die zwarte jurk. Ik bedoel dit uiteraard in functie van het maken van goede televisie. Voor 28 februari (de finale, nvdr) mag ze van ons alleszins iets uitzoeken, waarin ze zich beter voelt."

Die raad volgde Fierce op, al had ze dat, om haar winstkansen intact te houden, wellicht beter niet gedaan (zie kleine foto). Ternauwernood wist ze de tweede plaats te grijpen, op grote afstand van winnares Vanessa Chinitor, maar met de hete adem van Alane Dante in de nek, wiens nummer voor de wedstrijd door een welbepaalde pers vakkundig afgebroken was door het gebruik van een stemcomputer. Verliezers Alane Dante ("Get ready for the sunsand") en Sarah ("He’s the one") wisten nog in de hitparade te scoren, Fierce geraakte muzikaal in de vergeetput.

Het Laatste Nieuws zag het de dag na de finale zo: "Zelfs Wendy Fierce had haar korte roze jurkje uit de preselectie omgeruild voor een langere versie. Kwestie van zich iets gemakkelijker in haar vel te voelen. Vreemd genoeg leek haar “Never give up” opeens veel minder kracht te hebben. Of het aan haar nieuwe outfit lag, laten we in het midden."

Of de kracht van haar jurkje uitging? Oordeelt u zelf:

Axeela, Yass, Sil en 2 Fabiola nemen het vanavond op Eén tegen elkaar op in de tweede halve finale van Eurosong. Opnieuw vallen twee kandidaten definitief af.

lees ook