Brussel en Antwerpen bij top van Europese filesteden

Belgische automobilisten hebben vorig jaar gemiddeld 58 uren in de file doorgebracht. Dat zegt het Amerikaanse bedrijf Inrix, dat verkeersinformatie aanbiedt, in zijn jaarlijkse Traffic Scorecard. België is het grootste fileland van dertien Europese landen die Inrix bestudeerde.

Het fileleed is er in vergelijking met 2012 niet groter of kleiner op geworden in ons land. In Nederland stonden bestuurders vorig jaar gemiddeld "maar" 44 uur aan te schuiven, 7 uur minder dan in 2012.

Volgens Inrix is Brussel met 83 file-uren absolute koploper in de ranglijst van filesteden. Londen komt op de tweede plaats met 82 uren en Antwerpen staat op drie met 78 uren.

Dat Nederland erop vooruitgaat, in tegenstelling tot België, is geen verrassing voor woordvoerder Danny Smagghe van automobilistenvereniging Touring. Onze noorderburen staan volgens hem al veel verder in het beheersen van het fileprobleem en ze hebben de laatste jaren meer geïnvesteerd.

"In Nederland zijn er al 51 spitsstroken, tegen twee in België", illustreert hij. Ook in het optimaliseren van het wegennet staat Nederland volgens Smagghe al een stuk verder, en ze handelen incidenten ook efficiënter af.

Volgens Inrix bestaat er een verband tussen files en de economie. "Hoewel slecht nieuws voor bestuurders, zijn toenemende verkeersopstoppingen in Europa signalen van een voorzichtig herstellende economie", zegt Bryan Mistele, CEO van Inrix. Landen die te maken hebben met hoge werkloosheid of lage of negatieve groei, hebben volgens de gegevens van Inrix minder fileleed gehad dan in 2012. Spanje en Portugal zijn daar voorbeelden van.

Meest gelezen