"Referendum Krim tegen internationaal recht", zegt Obama

De Amerikaanse president Barack Obama zegt dat hij niet van plan is om Oekraïne te laten opdelen door Rusland. Hij dreigt met ernstige maatregelen tegen Rusland als dat land de spanning in Oekraïne blijft opvoeren.

Het referendum dat de autonome regering van de Krim wil houden over aansluiting bij Rusland is volgens Obama in strijd met het internationaal recht en met de grondwet van Oekraïne. Obama zegt dat hij samen met de Europese Unie druk wil uitoefenen op Moskou om de troepen uit de Krim terug te trekken.

Net als de Europese Unie hebben de Verenigde Staten sancties tegen Rusland aangekondigd, maar ook tegen pro-Russische leiders uit Oekraïne. Zo worden onder meer visa geweigerd en worden de financiële tegoeden van een aantal topfiguren geblokkeerd.

Dat zijn eerder zwakke sancties, maar Obama kondigde aan dat er meer ingrijpende maatregelen kunnen volgen als er niet snel een de-escalatie van de situatie in Oekraïne komt.

De VS sluiten militaire inmenging uit, maar hebben wel extra vliegtuigen naar Polen, de Baltische lidstaten van de EU en de NAVO gestuurd om er deel te nemen aan oefeningen. Ook is een Amerikaans marineschip uit Kreta vertrokken om in de Zwarte Zee deel te nemen aan oefeningen met de Roemeense en Bulgaarse marine.

AP2014

China zwijgt in alle talen

Een opvallende afwezige in het debat is China, dat nochtans doorgaans over zowat alles zijn mening wil ventileren. Traditioneel sluit China meer aan bij Rusland, maar nu is het opvallend stil in Peking.

Enerzijds heeft China weinig of geen belangen in Oekraïne en dus loont het niet om daar de nek uit te steken. Anderzijds is de eventuele afscheuring van de Krim uit Oekraïne een gevaarlijk precedent volgens de doctrine van de communistische leiders in China.

Die zijn erg beducht voor gelijkaardige afscheuringsgevoelens in de regio's Tibet en Xinjiang. Dat laatste geldt overigens ook voor Rusland zelf, dat kampt met separatisten in Tsjetsjenië en andere woelige deelrepublieken in de Kaukasus.

Meest gelezen