Olievlekken waargenomen in Zuid-Chinese Zee na crash

Vietnamese zoekvliegtuigen hebben olievlekken gevonden in de Zuid-Chinese Zee. Die zijn mogelijk afkomstig van de Boeing 777 van Malaysian Airlines die vermist is. Afgelopen nacht is dat toestel vermist geraakt boven de Zuid-Chinese Zee. Het was met 239 inzittenden onderweg van Kuala Lumpur naar Peking, maar is vermoedelijk neergestort. De zoekactie is voorlopig opgeschort omdat het donker is.
Vietnamese schepen liggen klaar voor een zoekactie naar de vermiste Boeing.

Het toestel was met 227 passagiers en 12 bemanningsleden opgestegen in de hoofdstad Kuala Lumpur met als bestemming Peking. Twee uur na het opstijgen was er geen radiocontact meer. De Boeing bevond zich toen boven de Zuid-Chinese Zee. Er is meteen een zoekactie opgestart. De piloot heeft geen noodsignaal uitgestuurd. "Wat er ook is gebeurd, het is waarschijnlijk heel snel gegaan", klinkt het bij Malaysian Airlines.

Bronnen binnen het Vietnamese leger meldden dat het vliegtuig is neergestort "mogelijk binnen Vietnamese wateren", maar dat is nog niet bevestigd door de luchtvaartmaatschappij of door Maleisië zelf. "Er is nog geen enkele aanwijzing gevonden dat de vermiste Boeing is neergestort. Het is te vroeg om te speculeren omtrent het lot van de vlucht", zei de Maleisische verkeersminister Hishamoeddin Hoessein eerder. Nu er olievlekken zijn waargenomen, lijkt de theorie van een fatale crash zeer waarschijnlijk.

Van de 227 passagiers zijn er 153 afkomstig van China. Verder gaat het om 38 passagiers uit Maleisië, 12 uit Indonesië, 6 uit Australië, 4 uit de Verenigde Staten, 3 uit Frankrijk en telkens 2 uit Nieuw-Zeeland, Oekraïne en Canada. Er komt ook telkens één passagier uit Rusland, Italië, Taiwan, Nederland en Oostenrijk.

Volgens de Italiaanse en Oostenrijkse regering echter waren de paspoorten van hun onderdanen gestolen. De eigenlijke eigenaar van het Italiaanse paspoort is op reis in Thailand, terwijl de eigenaar van het Oostenrijkse paspoort gewoon thuis is.

Het verongelukte vliegtuig is een Boeing 777, een toestel met een erg goede en betrouwbare reputatie. Het zou om het allereerste grote ongeval met dat type vliegtuig gaan. De Boeing 777 is het meest verkochte lange afstandstoestel van dit moment. Ook luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines heeft een goede reputatie.

Meest gelezen