Europees Parlement verwerpt richtlijnen zadenhandel

Het Europees Parlement verwerpt de nieuwe richtlijnen voor zadenhandel van de Europese Commissie. De Commissie had verschillende wetten in een vordering samengebracht, die het onmogelijk maakte om nog zelfstandig zaden te winnen en te gebruiken.

Er is al langer commotie rond de richtlijnen van de Europese Commissie die de zadenhandel moet regelen. Milieubewegingen, boeren en kleine zaadproducenten vreesden dat enkel nog multinationals zaden zouden kunnen produceren, wat zou leiden tot hogere prijzen.

"Vijf bedrijven controleren nu al 50 procent van de zadenmarkt. Bij de groentemarkt is dat zelfs 95 procent", zegt Europarlementslid Bart Staes (Groen). "Dat is geen goede zaak omdat de diversiteit in de zaden van erg groot belang is."

Volgens hem is dat dan ook de reden dat het Europees Parlement beslist heeft dat de Commissie het werk mag overdoen. "Het Parlement oordeelde dat dit voorstel te veel op maat van een aantal bedrijven is geschreven. Dat willen we niet."

Eerder had ook de milieucommissie en de landbouwcommissie van het Europees Parlement de richtlijnen al afgekeurd.

Meest gelezen