PVDA dient een klacht in bij mediaregulator tegen Stemtest

PVDA dient een klacht in bij de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) tegen "Doe de Stemtest", de stemtest van onder meer de VRT. De partij zegt dat ze onterecht wordt uitgesloten van de stemtest. De partij verwijst naar artikel 39 van het Vlaams Mediadecreet dat onder andere bepaalt dat "alle informatieve programmaonderdelen in een geest van politieke en ideologische onpartijdigheid worden verzorgd".

Partijvoorzitter Peter Mertens had al laten weten dat hij het niet pikte dat zijn partij niet is opgenomen in de stemtest van VRT, RTBF, De Standaard en La Libre Belgique. De partij had gerechtelijke stappen aangekondigd en dient nu een klacht in bij de VRM.

Partijwoordvoerder Ivo Flachet: "Het principe van onpartijdigheid vereist dat bij verkiezingen iedereen gelijk aan de start komt. Alle partijen die deelnemen, verdienen een gelijke toegang tot de publieke ruimte en dus tot de publieke media. Bij een loopwedstrijd zet je toch ook niet een van de deelnemers 20 meter achter de start?"

Volgens de PVDA bewijzen buitenlandse voorbeelden dat het anders kan. "Een volledig onpartijdig systeem bestaat bijvoorbeeld bij de presidentsverkiezingen in Frankrijk, waar alle kandidaten exact evenveel tijd krijgen tijdens de tv-debatten op de openbare omroep. En deels ook in Nederland, waar alle landelijke deelnemers drie clipjes van zes minuten krijgen op de openbare omroep".

Woordvoerder Flachet: "De PVDA meent dat de Stemtest nu de indruk zal geven volledig te zijn over op welke partij men kan stemmen, maar in werkelijkheid zijn enkel de grote partijen opgenomen in de test. Zo wordt de burger teruggeleid naar de reeds vertegenwoordigde establishmentpartijen. Dat is onaanvaardbaar."

De PVDA hoopt via de klacht bij de VRM alsnog te worden opgenomen in de Stemtest.

Meest gelezen