Annemie Neyts krijgt tweede plaats op Europese lijst Open VLD

Europees Parlementslid Annemie Neyts (69) staat bij de Europese verkiezingen van 25 mei op de tweede plaats op de lijst van haar partij Open VLD. Dat heeft het partijbureau gisteren beslist. "In de komende jaren geeft Neyts de fakkel door aan de volgende generaties". Haar collega-Europarlementariër Philippe De Backer (35) is eerste opvolger.

Dat Guy Verhofstadt lijsttrekker voor Open VLD zou zijn, staat al een tijdje vast. Ook de naam van Karel De Gucht als lijstduwer was al bekend.

Het partijbureau besliste nu de tweede plaats aan Annemie Neyts toe te kennen. De Brusselse zit sinds 2004 in het Europees Parlement en zetelde er ook al tussen 1994 en 1999. Momenteel is ze buitenlandcoördinator voor de liberale fractie in het Europees Parlement. "Pro-Europa zit ons liberalen in het bloed, daar staat geen leeftijd op", legt ze haar keuze uit om zich opnieuw kandidaat te stellen. "Ik zal mijn kennis volledig ter beschikking stellen van de liberale fractie in dit parlement en in de komende jaren de fakkel doorgeven aan de volgende generaties."

Verder is ook beslist dat oud-Kamerlid Hilde Vautmans de tweede opvolgersplaats krijgt, voor huidig parlementslid Lieve Wierinck, experte Europees handels- en concurrentiebeleid Eva De Bleeker en eerste schepen van Maasmechelen Georges Lenssen. Jacinta De Roeck, de directeur van de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging en in een vorig leven Groen-politica en gecoöpteerd senator voor SP.A, is tiende opvolger.

Een andere bekende naam is die van hartchirurg Pedro Brugada. Hij staat voorlaatste op de opvolgerslijst.

De overige plaatsen op de Europese lijst van Open VLD worden in de loop van de week verder ingevuld. Guy Verhofstadt spreekt nu al van "een gezonde mix van jong en oud, man en vrouw". "Gedragen over alle provincies en met één gemeenschappelijk kenmerk: we zijn allemaal pro een meer geïntegreerd Europa." Verhofstadt is behalve lijsttrekker van Open VLD ook de kandidaat-Commissievoorzitter van de Europese liberalen.

Meest gelezen