De radio bestaat 100 jaar en heeft toekomst

De Vlaamse mediagebruiker gelooft in de toekomst van de radio. Voor een overgrote meerderheid (87%) zal het medium het jaar 2050 zeker halen. Dat blijkt uit cijfers van de VRT-Studiedienst naar aanleiding van 100 jaar radio. De luisteraar verkiest ook Lutgart Simoens tot beste radiofiguur van de afgelopen decennia en "De pré historie" tot beste radioprogramma.

De radio bestaat 100 jaar, maar is duidelijk nog niet afgeschreven. Zo blijkt uit een VRT-bevraging bij ruim 1.600 mensen. 87% van de luisteraars gelooft dat het medium in 2050 nog bestaat. Opvallend daarbij is ook dat jonge luisteraars (leeftijdscategorie 12-24 jaar) die mening zijn toegedaan (84%). 43,2% denkt niet dat iedereen in de toekomst via internet naar de radio zal luisteren, 52,6% blijft trouw aan zijn traditionele radiotoestel.

Uit 45 jaar luisteronderzoek blijkt dat dagelijks 4,2 miljoen Vlamingen naar de radio luisteren. Daarmee bereikt radio dus 78% van de Vlamingen. Radio is het dominante medium overdag, 's avonds (na 18 uur) neemt televisie de bovenhand.

De Vlaming luistert vooral bij verplaatsingen (in de auto), bij het ontwaken of als achtergrond bij het eten of het doen van huishoudelijke karweitjes. De radio vervult - naast een achtergrondfunctie (76,1%) - vooral ook een nieuwsfunctie (69%).

Vlamingen behoort tot koppeloton van Europa

Vlamingen luisteren per dag gemiddeld 276 minuten naar de radio. Ze behoren daarmee tot het koppeloton van Europa. Enkel de Tsjechen doen beter met 311 minuten. De gemiddelde luisterduur in Europa ligt trouwens op 192 minuten. Vlaanderen is ook een van de sterkste Europese radiomarkten bij jongeren, met een gemiddeld weekbereik van 90,8%. Het Europese gemiddelde ligt op 83%.

Mediagebruikers hebben het meest vertrouwen in televisie (45,8%), dan in radio (30,1%) en in kranten (20,7%). Ze vertrouwen het minst tijdschriften (2,2%) en Facebook (1,2%)

De radio informeert, ook tijdens het werk: 50% van de luisteraars stelt niet op de hoogte te zijn van wat er gebeurt in de wereld zonder radio. 66% vindt de radio niet storend tijdens het werk.

Everett Collection/Old Visuals

Lutgart Simoens gevolgd door Sven Ornelis

Lutgart Simoens is door de luisteraars verkozen tot beste radiofiguur van de afgelopen decennia. Zij presenteerde jarenlang het verzoekprogramma "Vragen staat vrij" op Radio 2. De radiocoryfee heeft als bijnaam de "Engel van Vlaanderen". Simoens wordt in de top 10 gevolgd door presentator Sven Ornelis van het populaire ochtendprogramma "Deckers & Ornelis" (nu "Ornelis & Rogiers showtime") op Q-music.

De volledige top 10:

1.  Lutgart Simoens
2.  Sven ornelis
3.  Michel Follet
4.  Leen Demaré
5.  Peter Van de Veire
6.  Wim Oosterlinck
7.  Jan Hautekiet
8.  Jos Ghysen
9.  Zaki
10. Jan Wauters

"De pré historie" beste radioprogramma

Het beste radioprogramma is "De pré historie", het programma van Guy De Pré op Radio 2 dat grasduint in de afgelopen decennia. Op nummer 2 prijkt "Te bed of niet te bed" dat liep van 1967 tot 1990. Presentator was Jos Ghysen met zijn legendarische uitspraak "Bij leven en welzijn". 

De volledige top 10:

1.  De pré historie
2.  Te bed of niet te bed
3.  Vragen staat vrij
4.  De zoete inval
5.  Deckers & Ornelis
6.  Ochtendkuren
7.  Ultratop 50
8.  Music for life
9.  BRT Top 30
10. Het leugenpaleis

Meest gelezen