Toots Thielemans beëindigt muzikale carrière

Jazzmuzikant Toots Thielemans heeft aan persagentschap Belga bevestigd dat hij zijn muzikale carrière beëindigt. Hij annuleert alle geplande concerten.

De nu 91-jarige Thielemans begon zijn carrière als muzikant al op 17-jarige leeftijd. Begin jaren 50 maakte hij deel uit van de begeleidingsband van Bobbejaan Schoepen. In 1952 emigreerde hij naar de VS. Daar werkte hij samen met grote namen als Ella Fitzgerald, Quincy Jones en Benny Goodman. Hij speelde verschillende instrumenten, maar is vooral bekend als mondharmonicaspeler.

Tijdens zijn carrière nam Thielemans ook veel filmmuziek op, onder meer voor de films "Midnight cowboy" en "Turks fruit". Recenter speelde hij de begeleidende soundtrack van series als "Baantjer" en "Witse". Het nummer "Bluesette" is zijn grootste hit.

Vandaag heeft hij bekendgemaakt dat hij zijn muzikale carrière beëindigt. Hij zegt dat hij zich niet sterk genoeg meer voelt om een volledig concert te spelen. Omdat hij zijn publiek niet wil teleurstellen, annuleert hij alle geplande concerten. Op 13 maart zou hij in De Roma in Borgerhout optreden. Op 20 maart en 6 mei zou hij in Ekeren een concert geven. Deze optredens gaan dus niet door.

"Toots Thielemans wil genieten van de rust die hij heeft verdiend", zegt zijn manager Veerle Van de Poel. "Hij kan terugkijken op een prachtige internationale en succesvolle carrière waarin hij vele uitdagingen is aangegaan en waarbij hij steeds uitblonk door zijn muzikaliteit."

"Toots wenst alle mensen, het publiek, de fans, de organisatoren en zijn medemuzikanten in binnen- en buitenland, te bedanken voor alles wat ze hem hebben gegeven en hij hoopt dat iedereen hem zal blijven herinneren als het ketje uit Brussel dat uitgroeide tot een wereldburger."

2009: Toots Thielemans - Bluesette

Meest gelezen