Extreemrechtse partijen uitgenodigd op referendum Krim

Een pro-Russische ngo heeft verscheidene extreemrechtse en eurosceptische Europese partijen uitgenodigd om als waarnemer op te treden tijdens het referendum op de Krim. Onder meer Vlaams Belang, het Front National en de Nederlandse Partij voor de Vrijheid (PVV) kregen een invitatie. Vlaams Belang heeft alvast bedankt voor de eer.

Het Eurasian Observatory for Democracy and Elections (EODE) dat ook een vestiging in ons land heeft, nodigde onder meer het Franse Front National, de Nederlandse Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders en de Oostenrijkse Freiheitlichen (FPÖ) uit.

Vlaams Belang en de FPÖ hebben de uitnodiging afgewezen. "Wij gaan zeker niet", zei VB-voorzitter Gerolf Annemans aan Belga. Ook Geert Wilders zei dat zijn partij "wegens andere verplichtingen" niet op de uitnodiging zal ingaan. Marine Le Pen, de voorzitter van het FN, noemde de uitnodiging "niet schokkend" en "eerder banaal" maar liet in het midden of ze op het aanbod zal ingaan.

Het referendum op de Krim over een eventuele aanhechting bij Rusland vindt nu zondag plaats. De verdreven pro-Russische president Viktor Janoekovitsj noemde de nieuwe machthebbers in Oekraïne al herhaaldelijk "fascisten en nationalisten". Hij zei dat het aan deze criminelen te wijten is dat de Krim zich van Oekraïne wil afscheiden.

Meest gelezen