Opvolger Sea King-helikopters niet bestand tegen zeezout

De NH-90-helikopters die het Belgische leger heeft aangekocht om de Sea Kings te vervangen, zijn niet bestand tegen zeezout. Dat blijkt uit inspecties bij gelijkaardige toestellen in Nederland en Frankrijk en staat te lezen in De Morgen en Het Nieuwsblad. Defensie houdt vol dat de Belgische toestellen wel degelijk geschikt zijn om boven zee te vliegen.
Een NH-90-helikopter van het Duitse leger.

Op aansturen van de NAVO heeft Defensie acht NH-90-helikopters aangekocht: vier voor operaties boven land en nog eens vier om de Sea Kings aan de Belgische kust te vervangen. Kostenplaatje: 300 miljoen euro.

Uit inspecties in Nederland en Frankrijk bij toestellen van hetzelfde type is nu gebleken dat ze niet bestand zijn tegen zeezout. In Nederland was het minister van Defensie Jeanine Plasschaert-Hennis zelf die de Tweede Kamer daarvan op de hoogte bracht. Na operaties voor de kusten van Somalië en in de Caraïben bleken de Nederlandse N-90-helikopters "bovenmatige corrosie en slijtage" te vertonen.

"Aangekocht in samenspraak met Nederland en Frankrijk"

Intussen zijn in ons land al 3 van de 8 helikopters geleverd. Slechts één daarvan zal uiteindelijk boven zee vliegen, maar wordt nu nog als opleidingshelikopter boven land gebruikt. Het ministerie van Defensie erkent dat de Nederlandse en Franse exemplaren problemen vertonen, maar benadrukt dat de Belgische helikopters in een later stadium zijn geproduceerd. De kinderziektes zouden hierdoor van de baan zijn.

"Ik hoop dat de problemen die zich in Nederland en Frankrijk stellen zich bij ons niet zullen voordoen", zegt Dirk Deboodt van ACOD Defensie. Toch vermoedt hij dat de Belgische toestellen erg gelijkaardig zijn aan die van onze buurlanden. "De Belgische overheid heeft de toestellen in samenspraak met Nederland en Frankrijk aangekocht zodat het makkelijker is wisselstukken uit te wisselen."

Pikant detail: Het Italiaanse bedrijf dat de helikopters maakt, is voor een deel in handen van een zusterbedrijf van Fyra-producent Ansaldo Breda.

Meest gelezen