Berlijn wordt eerste stad met eigen internetdomein

De Duitse hoofdstad Berlijn wordt de eerste stad ter wereld met een eigen internetdomein. Personen en bedrijven die in de Duitse hoofdstad wonen of gevestigd zijn, zouden vanaf 18 maart .berlin kunnen gebruiken als achtervoegsel van hun domeinnaam. Een .berlijn suffix zou tussen de 30 en 60 euro per jaar kosten.

Het nieuwe internetdomein van Berlijn komt er na een overeenkomst tussen het stadsbestuur en ICANN, een Amerikaanse organisatie die wereldwijd internetsystemen coördineert.

"De lokale internetdomeinen kunnen wel eens tot een fundamentele verandering leiden van het internetgebruik", stellen sommige experts. "Men wil beschrijvende namen en niet alleen meer cryptische afkortingen zoals .org of .com".  

Personen en bedrijven die in de Duitse hoofdstad wonen of gevestigd zijn, zouden vanaf 18 maart het zogenoemde generic top level domain (gTLD) .berlin kunnen gebruiken als achtervoegsel van hun domeinnaam. Per jaar zullen ze daarvoor 30 tot 60 euro moeten neertellen. Verwacht wordt dat Berlijn in het eerste jaar zo al 500.000 euro aan inkomsten kan ophalen.

Na Berlijn volgen waarschijnlijk ook andere steden zoals Londen, Parijs, New York, Johannesburg en de Japanse stad Nagoya met de lancering van een eigen internetdomein.

Het .london achtervoegsel zou al beschikbaar zijn vanaf april van dit jaar. Het .wien achtervoegsel - voor de Oostenrijkse hoofdstad Wenen - wordt nu al gebruikt door een website, maar de publieke registratie voor die gTLD is pas mogelijk vanaf juli 2014.

Meest gelezen