Taalgebruik ontmaskert pedofielen op het internet

Volwassenen die zich op het internet voordoen als jongere, kunnen makkelijk ontmaskerd worden door hun taalgebruik. Op basis van die wetenschap ontwikkelt de Universiteit Antwerpen een programma om cyberpedofielen aan de hand van taal te ontmaskeren, zo melden De Standaard en Het Nieuwsblad.

Het programma vergelijkt profielen per demografische groep met het taalgebruik dat doorgaans door die groep wordt gebruikt. "Elke generatie heeft haar eigen typische woordgebruik en zinsbouw", zegt Walter Daelemans, professor Taalkunde aan de UA. "Een volwassene chat helemaal anders dan een kind van 12 jaar. Als er een mismatch is tussen taal en profiel, krijgen we een signaal dat dan bijvoorbeeld aan de moderator van de website gemeld kan worden."

Onder meer dankzij de hulp van sociaalnetwerksite Netlog kregen de onderzoekers meer inzicht in het taalgebruik van de verschillende gebruikersgroepen. Professor Daelemans geeft als voorbeeld het woord "Groetjes!", waarmee veel volwassenen bijna automatisch een gesprek afronden. "Jongeren onder de 20 gebruiken dat woord gewoon niet meer", klinkt het. "Zij sluiten een chatgesprek steevast af met emoticons, of met xxx."

De jongerentaal imiteren is volgens de professor bijna onmogelijk. "Het gaat niet enkel om bepaalde woorden die verschillen, maar ook om woordpatronen. Het gebruik van persoonlijke voornaamwoorden verschilt bijvoorbeeld heel erg tussen verschillende gebruikersgroepen", zei hij in "Hautekiet" op Radio 1. "Zo maken meisjes vaak gebruik van relationele persoonlijke voornaamwoorden, terwijl jongens veel meer lidwoorden in hun zinnen verwerken. Het programma maakt een heel diepe analyse van een tekst, waarbij met verschillende factoren rekening wordt gehouden, en dat is heel moeilijk te simuleren."

Volgens de professor werkt het programma ondertussen voor 90 procent nauwkeurig. Aan het einde van het jaar hoopt hij een prototype te kunnen voorstellen.

Meest gelezen