"Een collega van een andere partij zo te kakken zetten"

De chaotische stemming over de dubbele naamgeving van kinderen bij hun geboorte is duidelijk nog niet verteerd. N-VA-Kamerlid Jan Jambon sprak gisteren schande over de wijze waarop de stemming verlopen is: "Een collega van een andere partij wordt zo te kakken gezet en gauw gauw wordt een stemming uitgelokt." CD&V-vicepremier Pieter De Crem reageert vandaag ook verontwaardigd.
Jan Jambon (N-VA).

Met die collega bedoelt Jambon CD&V-fractieleider Raf Terwingen die gisteren tijdens de stemming juist buiten de zaal stond te bellen met zijn voorzitter en vicepremier. Daardoor kwamen de tegenstanders van het amendement juist één stem tekort. "Zo laag is dit parlement nog nooit gevallen", stelt Jambon.

Ook CD&V-vicepremier Pieter De Crem is niet te spreken over de stemming. Hij is verontwaardigd, dat heeft hij gezegd bij aanvang van het kernkabinet vandaag. Zo ga je binnen een meerderheid niet met elkaar om, reageerde hij. De Crem had ook verwacht dat er pas gestemd zou worden wanneer Terwingen terug zou zijn.

Alexander De Croo van Open VLD ziet het anders. Hij zegt dat Terwingen zelf in de fout is gegaan bij de stemming. "Wie fysiek aanwezig is, is ook verondersteld mentaal aanwezig te zijn", luidt het.