"Feestmaal van de 5000" tegen voedselverspilling

Het evenement "Feestmaal van de 5000" van de organisatie Feeding the 5000 nodigt evenveel mensen uit om op dinsdag 1 april te komen genieten van een gratis lunch met verse, gerecupereerde producten op de Grasmarkt in Brussel. De actie moet voedselverspilling tegengaan.

Het "Feestmaal van de 5000" wordt bereid met gerecupereerde, verse producten die anders weggegooid worden omdat ze esthetisch niet volmaakt zijn. Met de actie wil Feeding the 5000 in een positieve sfeer de wereldwijde voedselverspilling aankaarten en een licht werpen op de bestaande oplossingen voor het probleem. Iedereen kan op 1 april tussen 12 en 16 uur terecht op de Brusselse Grasmarkt.

De organisatie organiseerde al vergelijkbare evenementen in steden als Londen, Parijs en Amsterdam. Doelstelling is telkens om het bewustzijn omtrent voedselverspilling te vergroten en acties tegen voedselverspilling op nationaal niveau op gang te brengen.

Het Brusselse evenement wordt georganiseerd door een partnerschap tussen Feeding the 5000 en een resem Belgische en internationale verenigingen die de voedselverspilling in België en op internationaal vlak willen aanpakken, zoals de Federatie van Belgische Voedselbanken en Oxfam. Feeding the 5000 wordt gesteund door de Vlaamse minister van Armoedebestrijding.