"Gemiste kans voor consument en handelaar"

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) betreurt dat het wetsontwerp over muntjes van 1 en 2 eurocent geblokkeerd zit. "Dit is een gemiste kans voor de consument en de handelaars", klinkt het.

Winkeliers zullen bij het afrekenen van een volle winkelkar voorlopig nog niet mogen afronden tot op 5 eurocent, wat muntjes van 1 en 2 cent minder vaak in onze portemonnee zou moeten doen belanden. Het wetsontwerp daarover zit geblokkeerd binnen de federale regering, nadat er eerder wel een akkoord over bestond. Of het nog vlot getrokken kan worden voor de verkiezingen, is onduidelijk.

"Een gemiste kans voor de consument en de handelaars", reageert Geens. "Het is een stevig onderbouwd dossier met gunstige adviezen uit alle spectra van de samenleving en garanties dat er geen prijsstijgingen komen."

Volgens Unizo heeft met name de PS het wetsontwerp afgeschoten. Nochtans keurden de Franstalige socialisten de tekst in eerste lezing mee goed. Bij een coalitiepartner valt te horen dat de PS mogelijk vreest voor slechte reacties bij de eigen achterban.

Elders klinkt echter dat het ontwerp niet van de baan is, maar slechts uitgesteld. Ook andere dossiers zouden meespelen. Zo kreeg de PS wel groen licht voor een tekst rond medicijnen, maar botste het op een njet met een amendement rond banktransacties. Dat laatste zou er nu voor zorgen dat ook de eurocentjes geblokkeerd zitten.