"Ik hoop dat Wilders zijn uitspraken herhaalt"

Filip Dewinter (Vlaams Belang) vindt dat de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen niet genuanceerd moeten worden. Wilders is zondag te gast op het partijcongres van Vlaams Belang. "Ik hoop dat hij zijn uitspraken herhaalt", zegt Dewinter aan Deredactie.be.

In zijn verkiezingstoespraak gisteravond hitste Wilders zijn aanhangers op met de gewaagde uitspraak: "Moeten er meer of minder Marokkanen zijn?" Daarop scandeerde het publiek herhaaldelijk "minder".

Filip Dewinter, kopstuk van Vlaams Belang, tweette deze morgen: "Minder Marokkanen? Dat gaan we regelen! Doen!"

Volgens Dewinter heeft Wilders het bij het rechte eind. "Net zoals in Nederland zouden er in Antwerpen minder Marokkanen moeten zijn, en in Gent minder Roma. Europa moet gewoon maatregelen nemen om de massa-immigratie uit Noord-Afrika te stoppen."

Dewinter vindt niet dat de uitspraak van Wilders racistisch is. "Hij zegt gewoon wat veel Nederlanders denken, en door zijn tegenstanders kan dat als racistisch worden beschouwd."

Nuancering is hier dan ook niet op zijn plaats, aldus Dewinter. "Wanneer meneer Wilders zondag op ons partijcongres komt spreken, hoop ik dat hij zijn uitspraak nog eens herhaalt, en wij zullen hem dan ook ten volle steunen."

De vergelijking met minister van Propaganda Joseph Goebbels in nazi-Duitsland is dan weer overdreven. "Iedereen weet dat Wilders een democraat is, afkomstig uit een liberale familie. Dat kan niet gezegd worden van Goebbels."

Vlaams Belang twijfelt dan ook niet aan hun lidmaatschap van de Europese extreemrechtse fractie die zou worden opgericht door de PVV, de partij van Wilders, en het Franse Front National van Marine Le Pen. "Dit is de weg die het Vlaams Belang al jaren heeft ingeslagen. Duidelijk, kordaat en assertief."

Meest gelezen