"Ik voel me gepakt door Open VLD"

Een dag na de chaotische stemming over de dubbele naamgeving is CD&V-Kamerfractieleider Raf Terwingen, die tijdens de stemming buiten stond te bellen, nog steeds erg verontwaardigd. "Ik voel me gepakt door Open VLD", zegt hij in een reactie aan VRT Nieuws. "Ik werd naar buiten geroepen door Open VLD." Terwingens CD&V-collega in de commissie, Sonja Becq, voelt zich "bekocht".

De chaotische stemming over de dubbele naamgeving van kinderen bij hun geboorte is duidelijk nog niet verteerd. Tijdens de stemming stond Terwingen buiten de zaal te bellen met zijn voorzitter. Daardoor kwamen de tegenstanders van het amendement juist één stem te kort.

Ook vandaag is Terwingen nog steeds boos over hetgeen er tijdens de stemming gebeurd is. Zijn relaas:

"Toen op het einde van de zitting bleek dat ook de N-VA tegen het amendement zou stemmen, werd de zitting op vraag van Open VLD geschorst. Open VLD-minister van Justitie Annemie Turtelboom wilde even in Zaal 5 overleggen met haar medestanders, dus zonder CD&V. De zitting werd voor 5 minuten geschorst, liet commissievoorzitster Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) weten."

"Even later riep Hilde Vautmans mij, op vraag van haar minister, ook naar Zaal 5. Daar werd druk op mij uitgeoefend om alsnog te komen tot een onthouding. Ik zei daarop dat ik hierover eerst wilde overleggen met mijn voorzitter en vicepremier. Mijn telefoontje met voorzitter Beke duurde welgeteld 1'42". Tegelijkertijd heeft mijn persverantwoordelijke gebeld met vicepremier Pieter De Crem. De instructies dat we zouden tegenstemmen, werden bevestigd. Toen ik daarna opnieuw naar de commissie ging, bleek dat de stemming al voorbij was. Ik vroeg een herstemming, maar Open VLD verzette zich daartegen. Dat verwijt ik Open VLD vooral."

Terwingen, die als Kamerfractieleider het vertrouwen van zijn partij behoudt, spreekt zich niet uit of hij met voorbedachten rade in de val gelokt werd, "maar ik voel me wel gepakt door Open VLD".

"We voelen ons bekocht"

Ook Kamerlid Sonja Becq, Terwingens collega in de commissie, voelt zich daags na het "incident" nog steeds onheus behandeld.

"Het was een chaotisch gedoe. Toen vernomen werd dat de N-VA ging tegenstemmen, brak de chaos los. Er volgde een schorsing en overleg", vertelde Becq in "Villa Politica". "De voorzitter had 5 minuten tijd gegeven en dan iedereen teruggeroepen. Ik heb op alle mogelijke manieren geprobeerd Raf te bereiken en ben naar de deur gegaan. Van aan de deur heb ik meegestemd. Aan de voorzitster had ik gevraagd om de stemming te schorsen, maar dat wilde ze niet. Het was één chaos, maar wij hadden die niet gecreëerd."

Hebben we ons laten beetnemen? “We voelen ons bekocht, want dit is geen loyale manier van omgaan met elkaar. Zodra Raf binnengekomen is, is gevraagd voor een herstemming. Dat had perfect gekund, maar het was duidelijk dat men dat niet wou. Ik denk dat het duidelijk is dat men op alle manieren tegengewerkt heeft. Dat is geen correcte manier van handelen tussen partners, je moet toch op normale manier met elkaar omgaan en op een normale manier laten stemmen. We zijn niet correct behandeld."