Amsterdamse PvdA-leider Hilhorst stapt op

Pieter Hilhorst, de leider van de PvdA in Amsterdam, is donderdag opgestapt. Onder zijn leiding boekte de Partij van de Arbeid bij de verkiezingen voor de gemeenteraad het slechtste resultaat in haar bestaan. Hilhorst heeft ook zijn werk als wethouder (schepen) per direct neergelegd. De PvdA ging van 15 naar 10 zetels, waarmee de partij voor het eerst sinds 1946 niet meer de grootste is in de Nederlandse hoofdstad.

"De PvdA heeft flink verloren", zegt Hilhorst in een verklaring. "Het is mij helaas niet gelukt in Amsterdam deze landelijke trend te keren. Ik ben de politiek ingegaan om het verschil te kunnen maken, omdat ik me druk maak om zaken als taalachterstand, schooluitval en de jeugdzorg. Gezien de uitslag is het beter als iemand anders van de PvdA vecht voor deze idealen."

Hilhorst stelt dat de PvdA nog altijd de tweede partij is in Amsterdam. "Ik wil dat de PvdA nu met een schone lei kan beginnen en kan werken aan het herstel van het vertrouwen."

De voorzitter van de Amsterdamse PvdA-afdeling, Martijn Kool, meent dat Hilhorst "een moedig besluit" heeft genomen. "Hij is een betrokken politicus die zich al zijn hele leven voor Amsterdam heeft ingezet. Ik bewonder de tomeloze energie waarmee hij de afgelopen 1,5 jaar heeft gestreden voor onze idealen." Huidig fractievoorzitter Marjolein Moorman zal voorlopig de rol van Hilhorst als politiek leider in Amsterdam overnemen. Het is nog niet bekend wie de wethoudersportefeuille (het schepenambt) overneemt.

Hilhorst was een relatieve nieuwkomer in de politiek. De voormalig Volkskrantcolumnist volgde in november 2012 Lodewijk Asscher op als wethouder van financiën, jeugd en onderwijs.