Ancienne Belgique heeft Vlaamse Cultuurprijs gewonnen

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) heeft de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Cultuurmanagement uitgereikt aan de Brusselse muziektempel Ancienne Belgique. De winnaar krijgt een beeld van kunstenaar Philip Aguirre en een bedrag van 12.500 euro.
Mirjam Devriendt

De jury uitte bij het toekennen van de prijs vooral waardering voor "het ondernemerschap en de ondernemingszin die de vzw vanuit het verleden naar de toekomst weet door te trekken".

De Ancienne Belgique, bij rockfanaten en andere muziekliefhebbers kortweg bekend als de AB, groeit letterlijk uit zijn voegen. De Grote Zaal (met een capaciteit van 2.000 personen) en de Club (250 personen) zijn dag na dag volgeboekt.

Volgens de jury heeft de muziektempel dit mee te danken aan een uitgesproken aandacht voor productinnovatie binnen de kernwerking van het huis, met de nodige aandacht voor culturele diversiteit.

Volgens het persbericht heeft de AB intussen nog eens zijn pioniersschoenen aangetrokken. De ploeg zet momenteel de schouders onder de omvorming van het Amerikaans Theater tot een multidisciplinaire cultuurplek voor Brussel.

De jury looft de Ancienne Belgique ook voor de grote ambities voor het voormalig Amerikaans paviljoen van Expo ‘58, dat onderdak bood aan de voormalige BRT. De grote studio is geschikt om kwaliteitsvolle topartiesten te programmeren voor een zittend publiek.

De Ancienne Belgique hoopt er, aldus nog het persbericht, een plek van te maken waar alle Brusselse spelers in de podiumkunsten hun plaats vinden en waar actoren uit de cultuursector samenkomen om ruimte te bieden aan culturele vernieuwing en jong artistiek talent.

"AB is een begrip in binnen- en buitenland"

De juryleden noemen de AB "een sterk, internationaal en generatieoverstijgend merk dat er steeds opnieuw in slaagt zichzelf te vernieuwen en relevant te blijven".

"De AB focust zich niet alleen op de eigen cultuurtempel, maar gaat proactief de dialoog aan met veel partners,binnen en buiten Brussel. Zo draait het huis mee op wereldniveau en draagt het op unieke wijze bij aan de uitstraling van Vlaanderen tot ver buiten de grenzen van de eigen regio", klinkt het nog.

"Klein en groot is er gepasseerd. Dat ze er blijven terugkomen, is de verdienste van een dynamische organisatie die durft te vernieuwen zonder het oude in de archiefkast te zetten. Dat maakt de AB tot een begrip, in binnen- en buitenland", voegt minister Schauvliege er nog aan toe.