België is op twee na beste logistiekland

België is het op twee na aantrekkelijkste land wereldwijd wat betreft logistiek. Dat blijkt uit cijfers die de Wereldbank heeft gepubliceerd. Op de eerste plaats staat Duitsland. Nummer twee is voor onze noorderburen.

De Logistics Performance Indicators, die de Wereldbank elke twee jaar opstelt, rangschikt 160 landen op hun logistieke aantrekkelijkheid. De LPI meet hoe efficiënt handelsstromen in een land verlopen. Daarbij wordt onder meer gekeken naar vrachtvervoer, opslag, douaneformaliteiten en betalingssytemen. Een goed functionerend logistiek systeem is volgens de ontwikkelingsbank van essentieel belang voor economische groei.

België doet het steeds beter in het klassement. Twee jaar geleden stonden we nog op de zevende plaats. Vier jaar terug was dat plaats negen en nu dus plaats drie.

Duitsland voert opnieuw de lijst aan. De Duitsers moesten de vorige editie hun eerste plaats afstaan aan Singapore, dat nu vijfde staat. De top 5 bestaat voorts uit Groot-Brittannië op vier. Onderaan de lijst van 160 landen staan Afghanistan, de Democratische Republiek Congo en Somalië.