Dreigingsniveau Brussel en Brussels Airport tijdelijk verhoogd door bezoek Obama

Van 25 maart tot en met 5 april kondigt het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en op Brussels Airport het dreigingsniveau 3 (niveau "hoog") af. Dat gebeurt onder meer wegens het bezoek van de Amerikaanse president Obama aan ons land en talrijke andere toppen in Brussel, zoals de Top EU-Afrika op 2 en 3 april.

Onder meer de politiediensten, Staatsveiligheid, Defensie, Justitie en het Crisiscentrum werken nauw samen om alles in goede banen te leiden. Dat werd donderdag gemeld tijdens een persconferentie met de betrokken diensten.

Tussen 20 maart en 3 april is België het gastland van verschillende Europese toppen en officiële bezoeken en zal ons land 130 delegaties ontvangen. Vanwege het hoge aantal "niveau 3"-prominenten in die periode, worden extra veiligheidsmaatregelen genomen. De bezoeken werden door de diensten maandenlang voorbereid, er worden verschillende perimeters geïnstalleerd en duizenden politieagenten gemobiliseerd.

In het Brussels Gewest en op Brussels Airport wordt het dreigingsniveau opgetrokken van 2 (gemiddeld) naar 3 (hoog). "We hebben geen enkele aanduiding gekregen dat er mogelijk aanslagen zouden gebeuren, niveau 3 is een logisch gevolg van het grote aantal vergaderingen en van de aanwezigheid van een aantal personen en hun landen van afkomst", aldus André Vandoren van OCAD.

De politiediensten van Brussel en Waregem, waar president Obama op 26 maart het militair kerkhof zal bezoeken, benadrukken donderdag nog dat hard gewerkt zal worden om de steden zo leefbaar mogelijk te houden voor de burgers tijdens de bezoeken.